Članak

'Mehanizam solidarnosti' Evropske unije za migrante, oštra reakcija Mattea Salvinija

(Patria) – 14 zemalja članica Evropske Unije složile su se u pogledu novog 'mehanizma solidarnosti' za migrante.

(Patria) – 14 zemalja članica Evropske unije složile su se u pogledu novog 'mehanizma solidarnosti' za migrante.

Ministri vanjskih i unutarnjih poslova EU članica sastali su se u Parizu kako bi razmotrili opcije za migrante koji se zadese u vodama Mediterana.

Razmotrene su različite mogućnosti, između ostalog, pomoć migrantima u Libiji, humanitarni transferi, kao i dobrovoljni povratak.

Prije nego što je objavljen francusko-njemački plan, francuski predsjednik je putem Twittera podijelio svoje mišljenje da migranti koji prelaze Mediteran imaju dvije opcije – 'bombardovanje u Libiji ili utapanje u Mediteranu'.

Emmanuel Macron je također izjavio da EU mora 'dozvoliti ženama i djeci koji ispunjavaju uvjete za azil da se stave pod zaštitu umjesto da rizikuju prelazeći Mediteran'.

On je podvukao potrebu da se 'ubrza i intenzivira politika povratka za one koji ne ispunjavaju uvjete za azil u Evropi', ali da se pritom primjenjuje 'humana, efikasna politika koja odgovara našim principima, umjesto politike opuštenosti'.

Francuski predsjednik nadalje smatra da EU mora imati bolju strategiju u pogledu pristizanja migranata u Evropu, kao što je brzo pristajanje u najbližu luku, naglašavajući da zemlja primalac ne bi trebala sama podnijeti teret.

Italijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini izjavio je da se protivi tome da Francuska i Njemačka odlučuju o migracionoj politici EU, 'ignorirajući zahtjeve najugroženijih zemalja', kazao je Salvini referirajući se na Italiju koja je na udaru najvećih priliva migranata.

Italija je primila gotovo sve migrante spašene u moru od strane humanitarnih grupa dok populistička vlada nije zatvorila luke.

Nakon sastanka, Salvini je komentirao da Italija ne bi trebala biti 'izbjeglički kamp Brisela, Pariza i Berlina'.

 

#Svijet