Članak

Željko Komšić: Rusi pokušavaju ući u Aluminij i Luku Ploče

„Vrlo su agresivni, probitačni ekonomski, obavještajno, politički... niko im se ne suprotstavlja“, rekao je Komšić, prenosi Novinska agencija Patria.

SARAJEVO, (Patria) - Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić rekao je da postoji nada za ugašeni Aluminij iz Mostara na način da se u postupku stečaja vidi koji dijelovi kompanije su održivi i koji bi mogli nastaviti raditi, ali, dodao je Komšić, i tu postoje razni planovi.

„Koliko znam, preko tog 'Prvog plinarskog drušva', a riječ je o ruskoj kompaniji, pokušava se za jeftine pare ući u zdrav dio Aluminija i nastaviti poslovanje onako kako to oni žele, ali u paru sa Lukom Ploče, jer je riječ o vezanoj političko-ekonomoj trgovini“, rekao je Komšić za Federalnu TV u ponedjeljak navečer.

Na konstataciju urednice i voditeljice Aide Mujan da se Rusi spominju u mnogo segmenata u Bosni i Hercegovini, Komšić je rekao da Rusi nadiru u BiH.

„Vrlo su agresivni, probitačni ekonomski, obavještajno, politički... niko im se ne suprotstavlja“, rekao je Komšić, prenosi Novinska agencija Patria.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik DF-a Željko Komšić podsjetio je da je DF 2015. godine izašao iz tadašnje Vlade Federacije BiH upravo zbog Aluminija, odnosno zbog načina kako je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zamislio da se treba upravljati javnim preduzećima u Federaciji BiH.
Istina, rekao je Komšić, SDA je Čovića podržala u takvom načinu upravljanja kompanijom.

#BiH