Članak

Porezna uprava pozvala radnike koji rade nacrno da o tome obavijeste inspekciju

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 16 neprijavljenih radnika

(Patria) - Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u toku inspekcijskog nadzora 19. jula 2019. godine na području Livna, Tomislavgrada, Tuzle, Srebrenika, Kalesije, Gradačca, Gračanice, Doboj Istoka, Živinica, Kladnja, Lukavca, Sapne, Banovića, Viteza, Travnika, Fojnice, Novog Travnika, Bugojna i Kiseljaka izvršili 109 kontrola.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 22 obveznika koji nisu evidentirali promet i 4 objekta u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa. 

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 11 objekata, a u 43 slučaja izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 109.500,00 KM.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone. 

Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od 6 mjeseci.

„Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja. Pozivamo porezne obveznike da svoj novac koriste za unapređenje poslovanja, investicije, razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata“, saopćeno je.

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele da izvršavaju svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje.

„Porezna uprava želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima. Porezna uprava poziva sve radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Samo na taj način moći ćete ostvariti svoja zakonom zagarantovana prava: pravo na zdravstvenu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i druga prava koja vam pripadaju po osnovu radnog odnosa“, dodali su iz Porezne uprave.
 

#Biznis