Članak

Turska neće biti dio američkog programa F-35 zbog nabavke ruskih S-400

(Patria) – Turska neće biti uključena u američki program borbenih letjelica F-35 zbog nabavke odbrambenih sistema S-400 od Rusije.

(Patria) – Turska neće biti uključena u američki program borbenih letjelica F-35 zbog nabavke odbrambenih sistema S-400 od Rusije uprkos upozorenjima da to ne čini, saopćili su američki zvanični izvori.

Isporuka dijelova S-400 Turskoj počela je 12. juna. SAD su oštro reagirale jer smatraju da je odbrambeni sistem S-400 prijetnja sistemu F-35 borbenih letjelica, te da između ostalog nije kompatibilan sa NATO sistemima.

Asistent američkog sekretara odbrane za međunarodna sigurnosna pitanja, Katie Wheelburger ukratko je objasnila problem: 'S-400 je kompjuter. F-35 je kompjuter. Ne spajate svoj kompjuter na kompjuter vašeg protivnika, a u ovom slučaju upravo to bi radili.'

Drugi razlog zbog kojeg se SAD protive ovoj kupoprodaji je u činjenici da krši 'Akt o borbi protiv američkih protivnika putem sankcija' (CAATSA). Taj zakon nalaže da SAD primijene sankcije protiv bilo koje zemlje koja nabavi vojnu opremu od Rusije.

Turska objašnjava potez potrebom za strateškom odbranom od prijetnji koje dolaze od strane susjednih Sirije i Iraka.

Portal Euronews piše da je zvanična Ankara objasnila da je nabavila ruske sisteme jer ispunjavaju očekivanja u pogledu tehnologije i cijene, a da SAD nisu ponudile adekvatnu alternativu, kao i to da se nada saradnji s Rusijom na razvoju nove generacije S-500 raketnih sistema.

Turska također nastoji opovrgnuti tvrdnje da S-400 predstavlja direktnu prijetnju američkoj vojsci, te je predložila formiranje ekspertne grupe koja bi uključila NATO da istraži potencijalni uticaj sistema S-400 na borbene letjelice F-35.

Predsjednik turske odbrambene industrije Ismail Demir komentirao je da lokalne namjenske kompanije mogu pretrpjeti gubitke zbog izbacivanja Turske iz F-35 programa, ali da će industrija na koncu postati jača.

Tenzije između dvije zemlje su porasle i zbog američkih sankcija protiv Irana, vodećeg nabavljača gasa i nafte za Tursku. Europortal piše da zvaničnoj Ankari smeta američka podrška kurdskoj YPG u Siriji, koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

 

#Svijet