Članak

Mektić: Vidio sam da EU nema rješenje za migracije, moramo reformisati Operativni štab

Na sastanku sNa sastanku je, kako kaže, informisao predstavnike Evropske unije o stanju s migracijama u BiH. am informisao predstavnike Evropske unije o stanju s migracijama u BiH. 

SARAJEVO, (Patria) - Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić održao je danas konferenciju za novinare, na kojoj se osvrnuo na rezultate jučerašnjeg sastanka o migrantskoj situaciji u BiH, ali se i osvrnuo na pisanja medija u RS o tom sastanku. 

Na sastanku je, kako kaže, informisao predstavnike Evropske unije o stanju s migracijama u BiH. 

"Rekao sam da ni mi po koju cijenu ne želimo biti hot-spot državam, a da se pored nas podižu čvrsti bedemi da migranti koji su ušli u BiH ne mogu napustiti BiH", kazao je Mektić. 

Dodaje da je vidio da EU nema rješenje za migrantsku situaciju i da je, kada je to shvatio kazao im da je BiH spremna da se migracijama bavi kao humanitarnim problemom. 

Prema Mektićevim riječima, zamoljen je da na sastanku ne govorio o rutama kojima migranti dolaze u našu zemlju. 

"Oni hoće da mi imamo koordinacijsko tijelo o ovim pitanjima, što zapravo jeste Operativni štab i žele da se precizira njegov rad. Otvorit ću proces reforme Operativnog štaba unutar samog štaba, u kojem su predstavnici svih nivoa, kako bi štab djelovao efikasnije", poručio je Mektić.

Ministar sigurnosti se, prije informacije o sastanku, osvrnuo na pisanje RTRS-a i banjalučke ATV. 

"Oni su lagali o sadržaju sastanka i objavili da je Mektić sam ponudio lokaciju za smještaj migranata u RS. Bilo je priče o centrima, ali osim o Vučijaku koji je za EU neprihvatljiv, nije se govorilo niti o jednoj lokaciji. Ja uživam polemisati s RTRS, ali mi je krivop što lažu narod, kako u RS, tako i u BiH", kazao je Mektić.

#BiH