Članak

Stoltenberg: Nastojimo spasiti sporazum o nuklearnom naoružanju s Rusijom

(Patria) – Ističe vrijeme za očuvanje sporazuma s Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavio je za BBC generalni sekretar NATO Saveza Jens Stoltenberg.

(Patria) – Ističe vrijeme za očuvanje sporazuma sa Rusijom o kontroli nuklearnog naoružanja, izjavio je za BBC generalni sekretar NATO Saveza Jens Stoltenberg.

On je najavio 'odmjereni, odbrambeni' odgovor u slučaju da Rusija do 2. avgusta ne prestane kršiti uvjete sporazuma. 'Moramo biti spremni za svijet... s više ruskih projektila', kazao je Stoltenberg.

Sporazumom iz 1987. godine između SAD i tadašnjeg Sovjetskog Saveza, zabranjeni su nuklearni projektili kratkog i srednjeg dometa.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD suspendirati vlastite obaveze u okviru INF (Intermediate Range Nuclear Forces – nuklearne snage srednjeg dometa) sporazuma u februaru, optužujući Rusiju da krši uvjete tog sporazuma.

Rusija je odbacila optužbe, ali je odmah nakon toga suspendirala vlastite obaveze i najavila planove za razvoj novih sistema naoružanja.

U razgovoru za BBC, Stoltenberg za ruske projektile kaže da imaju nuklearnu moć, da su pokretljivi, da ih je vrlo teško otkriti, te da su u stanju dosegnuti evropske gradove u samo nekoliko minuta.

Stoltenberg se također se osvrnuo na nedavnu isporuku ruskih S-400 odbrambenih sistema članici NATO saveza Turskoj što je uzrokovalo tenzije između SAD i Turske.

'To je ozbiljan problem jer se radi o ozbiljnom neslaganju između dva značajna saveznika', komentirao je generalni sekretar NATO saveza, te je dodao da NATO podržava napore na razrješenju spora, pohvalivši pritom ulogu Turske u organiziciji.

Stoltenberg je pohvalio nastojanja članica saveza da povećaju budžete za odbranu do ciljanih 2% od njihovih državnih budžeta.

 

 

#Svijet