Članak

Ambasadori zapadnih zemalja na skupu za žrtve srebreničkog genocida u centru Beograda

Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici.

BEOGRAD, (Patria) - Inicijativa mladih za ljudska prava večeras je u parku kod Predsjedništva Srbije u Beogradu održala komemorativni skup za žrtve genocida u Srebrenici.

Skupu su prisustvovali ambasadori SAD Kajl Skot, Norveške Arne Sannes Bjornstad, Njemačke Tomas Šib, Italije Karlo Lo Kašo, predstavnici više organizacija i javne ličnosti.

Predstavnici Inicijative mladih raširili su u parku transparent sa natpisom "Premladi da se sećamo, odlučni da nikada ne zaboravimo", objavila je Beta.

Marko Milosavljević iz Inicijative mladih rekao je da je atmosferu buke, galame i nepoštovanja ljudskog života i dostojanstva prema žrtvama proizvelo poricanje genocida i relativizacija zločina u Srebrenici.

"Uprkos tome smo se okupili da pokažemo politiku u kojoj se poštuju ljudski gubici. Na žalost mi smo svjedoci da smo jedina zemlja na svijetu odgovorna da nije sprečila genocid, a znala je da će se dogoditi. Zato godinama unazad stoje ljudi koji su spremni da iskorače ispred ove buke i vike i da kažu nama je žao zbog tih ljudskih gubitaka", rekao je Milosavljević.

On je pozvao vlast u Srbiji da prizna genocid i ljudsko dostojanstvo žrtava ističući da će se iz toga roditi "jedno novo lice zemlje".

N1 prenosi da je dvadesetak osoba u majicama sa nacionalističkim simbolima i obrisima Kosova upalo na izvođenje predstave "Srebrenica - Kad mi ubijeni ustanemo" u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, koju organizuje Helsinški odbor za ljudska prava. Policija ih je poslije verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima izvela napolje.

#Region