Članak

Iranski brodovi 'uznemiravali' britanski tanker u Zaljevu

(Patria) – Pet brodova za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi prišli su britanskom naftnom tankeru u Zaljevu...

(Patria) – Pet brodova za koje se vjeruje da pripadaju iranskoj Revolucionarnoj gardi prišli su britanskom naftnom tankeru u Zaljevu u srijedu, zahtijevajući da se zaustavi u obližnjim iranskim vodama, ali su se povukli nakon što su upozoreni od strane britanskog ratnog broda, saopćili su američki zvanični izvori, prenosi portal Euronews.

Britansko ministarstvo odbrane nije komentiralo navode.

Incident se desio gotovo sedmicu nakon što su se britanski marinci ukrcali na iranski tanker Grace 1 i zaplijenili ga zbog sumnji da je prekršio sankcije prevozeći naftu u Siriju.

Nešto ranije u srijedu, iranski predsjednik Hassan Rouhani je izjavio da će Velika Britanija trpjeti 'posljedice' zbog zapljene tankera.

Tenzije između Irana s jedne strane i SAD i saveznica s druge su porasle otkad je Washington pooštrio ekonomske sankcije protiv Irana u okviru politike 'maksimalnog pritiska'. Iran je odgovorio na sankcije kršeći ograničenja u pogledu nuklearnih aktivnosti određena sporazumom koji je Iran 2015. godine potpisao sa svjetskim silama.

Američki zvaničnici navode da se incident desio dok se tanker British Heritage nalazio na sjevernom ulazu u Tijesnac Hormuz.

'HMS Montrose koji se također tamo nalazio, uperio je cijevi u brodove i upozorio ih putem radia, nakon čega su se raspršili', izjavio je jedan od zvaničnika, a drugi je komentirao da se radilo o 'maltretiranju i pokušaju da se spriječi prolaz'.

SAD se nadaju da će pridobiti saveznike za vojnu koaliciju koje će štititi strateške vode od Irana i Yemena, izjavio je američki marinski general Joseph Dunford.

#Svijet