Objavljeno u kategoriji BiH na 11.07.2019 15:26:00

Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obilježio godišnjicu genocida u Srebrenici

Foto Facebook / Jeremy Hunt

LONDON, (Patria) - Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obilježio je 24. godišnjicu genocida u Srebrenici odajući počast za više od 8.000 žrtava.
 
Danas se obilježava 24 godine od masakra u Srebrenici – jednog od najvećih zločina počinjenih u Evropi nakon Drugog svjetskog rata. Više od 8.000 većinom muškaraca, mladića i dječaka su bili žrtve brutalnog čina genocida u i oko grada Srebrenica.
 
Na današnji dan, ministar vanjskih poslova istakao je značaj rada na pitanjima naslijeđa Srebrenice tako što će se osigurati da počinioci snose odgovornost.
 
On je pozdravio i snažnu poruku istorijske presude koja je ove godine donijeta po apelaciji u slučaju Karadžić a kojom se potvrđuje da se pravda ne može izbjeći. Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove (MRMKS) donio je presudu kojom se bivšem lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću kazna od 40 godina zatvora povećava na doživotnu kaznu zatvora.
 
Na 24. godišnjicu, ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt je rekao:
 
“Danas, 24 godine nakon srebreničkog masakra, moramo odati počast stradalim, njihovim porodicama i zajednicama, čiji životi su okrutno i nepovratno promjenjeni.
 
Važno je da se nastavimo suprotstavljati i osuđivati svaki pokušaj negiranja zločina koji se desio u Srebrenici.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno pružanju pomoći regionu u prevazilaženju naslijeđa prošlog konflikta, te izgradnji mirnije, prosperitetnije i stabilnije budućnosti za sve. To mora uključivati i borbu za pravdu za žrtve.
 
Ujedinjeno Kraljevstvo podržava rad MRMKS i drugih organizacija u traženju pravde, pružanju podrške preživjelim i nastojanjima da se nađu i identifikuju osobe koje se još vode kao nestali nakon konflikta u regionu. Ovogodišnja istorijska odluka da se poveća kazna Karadžiću je pravičan i važan podsjetnik da oni koji počine užasne zločine neće proći nekažnjeno.”
 
Na prošlosedmičnom Samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanu, premijerka Theresa May i državni ministar za Evropu i Amerike, sir Alan Duncan, podsjetili su lidere Zapadnog Balkana i Evrope na zajedničku odgovornost poštivanja vrijednosti i provedbe obaveza dogovorenih u Zajedničkoj deklaraciji o ratnim zločinima i nestalim osobama koja je potpisana na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom 2018. godine u Londonu.
 
 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android