Članak

Oduzeti pumpa i hotel: Šarić i Bjelić osuđeni na po 13 godina zatvora

Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

SARAJEVO, (Patria) - Kantonalni sud u Sarajevu je u ponovljenom suđenju osudio Emira Šarića i Hasiba Bjelića na po 13 godina zatvora zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelima porezna utaja i pranje novca. Ferida Hasić osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

Istovremeno, na prijedlog Tužilaštva KS oduzeta im je višemilionska imovina i novac od oko 2 miliona maraka. Među oduzetom imovinom su firma i Univerzitetski hotel „Emiran“, benzinska pumpa UMAX GROUP, veća površina zemljišta, više stanova i automobil. Nakon izricanja presude, Šariću i Bjeliću produžen je pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke suda. 

Optužnicom Tužilaštva KS, terete se da su zastupajući kompanije “Special Security Vehicle Trading” iz Dubaija i kompaniju “Munster LTD” sa Sejšela, utajili porez u iznosu većem od 4 miliona maraka. 

Na osnovu fiktivnih ugovora s pomenutim firmama, novac je uplaćivan na njihove devizne račune u više banaka. Koristili su ga u privatne svrhe i to za kupovinu više nekretnina, preduzeća (UMAX GROUP benzinska pumpa, firma “Emiran” i Univerzitetski hotel “Emiran”, automobila i drugo. Počinjenjem ovih krivičnih djela terete se i da su oprali novac u iznosu većem od 20 miliona maraka.

#CrnaHronika