Članak

Na Ciglanama postavljen ekološki Čepoćilim

Za izradu Čepoćilima trebalo je 25.000 plastičnih čepova.

SARAJEVO, (Patria) - Umjetnički eksponat „Čepoćilim“ koji je napravljen od plastičnih čepova kao mozaik sa šarom bosanskog ćilima predstavljen je danas na Ciglanama kod kosog lifta gdje će biti izložen kao stalna postavka.

Općina Centar dala je podršku ovom projektu iskazujući i na taj način opredjeljenje za zaštitu i čuvanje okoliša. Projekt „Čepoćilim“ je urađen sa ciljem redukcije ambalažnog otpada i njegove reupotrebe, kroz umjetnost promovišući kulturnu baštinu naše zemlje na jedan inovativan način. Idejni, kreativni i vizualni koncept osmislila je istaknuta slobodna umjetnica akademska grafička dizajnerica Alma Hrasnica-Dervišević, predsjednica i osnivač Udruženja „Green Art“ koje kroz umjetnost zagovara kvalitet života i budi pozitivan odnos prema okolišu.

"U ovaj ćilim je utkano 25.000 čepova. Uspjeli smo otpad pretvoriti u umjetnost i bosanski ćilim je rezultat toga. Htjeli smo na kreativan način uraditi nešto od otpada i ovo je njegova nova upotrebna vrijednost kroz ovakve projekte, ali i ideja drugima. Čovjek treba korigovati svoj odnos prema prirodi. Zaštita okoliša zahtijeva stalnu edukaciju građana o tome na koji način doprinijeti smanjenju otpada, održati čistom svoju neposrednu okolinu i o tome izgraditi svijest i savjest svih stanovnika planete Zemlje. Općina Centar, Kanton Sarajevo i Turistička zajednica KS su podrškom ovom projektu iskazali svoju ekološku osviještenost, a ta podrška je nas ohrabrila da nastavimo sa ovakvim aktivnostima", kazala je Hrasnica-Dervišević.

#Lifemagazin