Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 06.07.2019 23:15:00

Sarajevo: Završen Bookstan, jedan od najvećih književnih festivala u regionu 

Foto Patria

SARAJEVO, (Patria) – Jedan od najvećih književnih festivala u regionu Internacionalni festival književnosti Bookstan završen je večeras u sarajevskom Meeting pointu. 

Bookstan svake godine okupi najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore, kritičare i urednike.

Internacionalni festival književnosti Bookstan je zamišljen kao platforma na kojoj se povezuje prostor između istoka i zapada, a u čijem je središtu čovjek i njegova priča.

Četvrto izdanje Bookstana, koji je trajao od 3. do 6. jula, imao je dvije centralne teme: “Građanin/ka svijeta” i “Fantom slobode”.

„Ovo je do sada najbolje organiziran Bookstan“, izjavila je tokom ceremenije zatvaranja festivala Kristina Ljevak, urednica u izdavačkoj kući Buybook, zahvaljući se svima onima koji su pomogli da iz Sarajeva ode poruka „koja nije dio tegobe“.

Na ovogodišnjem festivalu književnosti upriličena je i radionica na temu “Književna kolumna” koja je počela 30. juna i trajala je do 6. jula. Nagrade najuspješnijim polaznicima radionice uručio je književni kritičar Vladimir Arsenić.

Damir Uzunović iz Buybooka, izdavačke kuće koja je nosilac cijelog festivala, poručio je da je najveći izum u ljudskoj povijesti bila i ostala knjiga, dok je, govoreći o samom Bookstanu citirao Milana Rakovica koji je Bookstan nazvao književnom republikom.

Tokom trodnevnog festivala sarajevskoj publici predstavili su se pjesnički i književni velikani, poput Asmira Kujovića, Bekima Sejranovića, Faruka Šehića, Kadera Abdulaha, Johna Freemena, Svetislava Basare te brojni drugi pisci iz zemlje i svijeta.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android