Članak

Sjedinjene Američke Države obilježile Dan nezavisnosti

(Patria) – Sjedinjene Američke Države obilježile su u četvrtak, 4. jula, Dan nezavisnosti.

(Patria) – Sjedinjene Američke Države obilježile su u četvrtak, 4. jula, Dan nezavisnosti.

Tokom svečanosti ispred memorijalnog centra Abraham Lincoln u Washingtonu, koju su upotpunili borbeni avioni u paradnom letu, predsjednik Donald Trump kazao je da je američka nacija 'snažnija nego ikad prije'.

U svom dužem obraćanju, Trump se nije doticao politike – svojih političkih rivala ni izbora -  nego je naglašavao značaj nacionalnog jedinstva.

Trump je hvalio američku vojsku, ispričavši priču o svakom rodu kao najavu za njihov zasebni svečani let.

'Slavimo našu historiju, naše ljude i heroje koji ponosno brane našu zastavu: hrabre muškarce i žene američke vojske', kazao je Trump prilikom obraćanja na svečanosti u povodu američkog Dana nezavisnosti.

Njegov govor zaključen je niskim i spektakularnim letom šest letjelica F-18 poznatim i kao 'Plavi anđeli'. Iz oduševljene mase čulo se 'još četiri godine' kao podrška američkom predsjedniku koji se priprema za predsjedničke izbore 2020. godine.

Historija Dana nezavisnosti

U julu 1776. godine, za vrijeme druge godine Američkog revolucionarnog rata (1775. – 1783.), predstavnici 13 sjevernoameričkih kolonija kraljevstva Velike Britanije glasali su za nezavisnost od krune, formirajući tako Sjedinjene Američke Države.

Dva dana nakon historijskog glasanja, 4. jula 1776. godine, potpisana je Deklaracija nezavisnosti, i od tada svake godine Amerika obilježava Dan nezavisnosti.

 

#Svijet