Članak

Avokado 'daje moć princezama'

(Patria) - Zdrava ishrana bi trebala biti naš prioritet. U ponudi je mnogo vrijednih namirnica kojima možemo obogatiti naš jelovnik, a jedna od njih je i avokado.

(Patria) - Zdrava ishrana bi trebala biti naš prioritet. U ponudi je mnogo vrijednih namirnica kojima možemo obogatiti naš jelovnik, a jedna od njih je i avokado. 

Avokado potiče iz prašuma Srednje i Južne Amerike, a na područje Evrope donijeli su ga španski osvajači. Prema legendama Maya, davao je čarobne moći princezama. Njegov kolokvijalni naziv je 'aligatorska kruška' zbog izgleda koji podsjeća na to voće i površine kore koja je gruba. 

Postoji više od 80 podvrsta avokada koje svrstavamo u tri kategorije: meksičku, gvatemalsku i zapadnoindijsku.

Za razliku od ostalog voća koje u svom sastavu uglavnom sadrži ugljikohidrate, avokado uglavnom čine masti. Upravo zbog svog sadržaja, smatra se jednom od najzdravijih namirnica.
Sadrži veliki dio bjelančevina, bogat je izvor vitamina E, A i kalija, a u korisnim količinama sadrži vitamin C, vitamin B6 i lutein. Od minerala, bogat je izvorima bakra, kalija, kalcija i magnezija. Fitonutrijenati kojima se može pohvaliti su beta-karoten, te kombinacija luteina i zeaksantina.

Prednosti avokada
Izrazito je jednostavan za konzumaciju, a neutralni ukus omogućava laganu kombinaciju sa mnogim jelima - od kolača, salata, voćnih napitaka i sl. Zbog svoje kremaste strukture daje punoću okusa.

Također pomaže apsorpciji minerala i vitamina koje unosimo. Postoje vitamini kojima je potrebna masnoća da bi se otopili u našem organizmu, pa je avokado idealan katalizator uspješnoj apsorpciji.

Na temu avokada realizirano je mnogo studija, pa je iz jedne takve studije dobiven podatak da pozitivno utiče na gubitak kilograma. Ispitanici koji su učestvovali u spomenutoj studiji iskazivali su značajno duži osjećaj sitosti nakon konzumacije avokada. Razlog tome je nizak sadržaj  ugljikohidrata i visok udio vlakana, a vlakna su upravo zaslužna za osjećaj sitosti.

Avokado sadrži lutein koji je esencijalan za zdravlje očiju. Ova namirnica pomaže i u smanjivanju simptoma artritisa kostiju. Ako je riječ o kaliju, asocijacija na isti uglavnom su banane. No, iznenadit ćete se prilikom saznanja da avokado ima više kalija od banana.

Nadalje, bogat je i monozasićenim masnim kiselinama (kao i maslinovo ulje), a one su zaslužne za zdravlje srca i krvnog sistema. Avokado snižava razinu holesterola i triglicerida, lošeg LDL holesterola i povećava razinu HDL 'dobrog holesterola'.

Redovno konzumiranje ove namirnice također

- Reguliše razinu šećera u krvi

- Ima antikancerogeno i protuupalno djelovanje

- Ublažava bol

- Održava zdrav imunološki sistem

- Odličan je za kožu

- Pomaže kod lošeg zadaha

U nastavku predlažemo dva testirana recepta koja sadrže avokado, a jednostavni su, ukusni i zdravi.

1. Smoothie od avokada i kiwija

Sastojci
½ avokada

2 kiwija

½ dl cijeđenog limunovog soka

1 dl bademovog mlijeka

1 kašika meda

2-3 kocke leda

Priprema
Sva sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete gustu, jednoličnu smjesu. Napitak je spreman za posluživanje.

2. Čokoladni mousse sa avokadom

Sastojci
1 avokado

1 zrela banana

½ šoljice kakao praha

½ šoljice kokosovog šećera

¼ šoljice bademovog mlijeka ili vode

Orašasti plodovi po želji, komadići čokolade za kuhanje, grožđice i sl.

Priprema
U blender ubacite sve sastojke osim oraha. Miksajte dok smjesa ne postane glatka. Nakon toga, probajte smjesu, po potrebi dodatno zasladite ili dodajte tekućine. Smjesu izlijte u zdjelice - po želji ukrasite orasima, grožđicama ili čokoladom, piše Living.

 

 

#Lifemagazin