Objavljeno u kategoriji Region na 08.06.2019 15:59:00

Vučić od Merkel zatražio pomoć

Aleksandar Vučić (Foto: Patria Arhiv)

BEOGRAD, (Patria) - Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa kancelarkom Savezne Republike Njemačke Angelom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Predsjednik Vučić je, u dugom i prijateljskom razgovoru, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu, zahvalivši kancelarki Merkel i predsjedniku Francuske Emmanuelu Macronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces. On je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.
 
Predsjednik Vučić je zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.
 
Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Njemačke, ukazavši na to da njemačke kompanije, koje posluju u Srbiji zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika. On je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Njemačke opredijeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.
 
Predsednik Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo posjeti Srbiju.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android