Članak

Sudija Milan Blagojević za NAP: Disciplinska komisija pravne norme prilagođavala Tegeltiji

Kako kaže, Disciplinska komisija napravila je privatnu normu kakve nema ni u domaćim ni u bilo kojim drugim normama.

(Patria) - U slučaju “Potkivanje” imamo evidentnu povredu Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija učinio je nekoliko disciplinskih prekršaja. 

Izjavio je to za agenciju Patria sudija Okružnog suda u Banja Luci Milan Blagojević.

“Govorim o disciplinskim prekršajima koji su evidentni i prikazani toliko bjelodano da bjelodanije ne može, u onom filmu koji ja zovem ‘Potkivač”. Vrlo se jasno vidi šta Tegeltija radi i čuje se da govori ‘slušaj ja sam u ponedjeljak u Sarajevu, ti ćeš meni dostaviti broj predmeta, pa ću ja dalje vidjeti s Dalidom’. To je klasičan primjer nedopustivog ponašanja nosioca dvije pravosudne funkcije: sudije Osnovnog suda u Banja Luci i predsjednika VSTV-a”, rekao je Blagojević.

Predsjednik VSTV-a našao se u centru pravosudnog skandala. Privrednik iz Velike Kladuše Nermin Alešević snimio je kako inspektoru Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Marku Pandži daje novac, dok mu Pandža na tom snimku govori da će tim novcem „potkovati“ predsjednika VSTV-a Tegeltiju, kako bi ubrzao proces koji u Tužilaštvu Kantona Sarajevo stoji već više od dvije godine, a koji je Alešević pokrenuo protiv više lica iz BiH, računajući i visokorangirane političare.

Sudija Blagojević, koji je govorio za agenciju Patria, smatra da ni po zakonima Bosne i Hercegovine ni po Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, bilo koji nosilac pravosudne funkcije nema pravo raditi ono što je uradio predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

“To je suština problema i takvo ponašanje, ako ima i zrna pravne države, mora povući disciplinsku odgovornost i sankciju. Ne može biti predsjednik VSTV-a čovjek koji se upušta u onakve aktivnosti. Od predsjednika VSTV-a se, kao što je ukazano u današnjem saopćenju stranih ambasada, OSCE-a i OHR-a, traži pojačaniji odnos prema obavezama nosilaca pravosudnih funkcija. Upravo zato što predsjednik VSTV-a treba da služi kao primjer svim nosiocima pravosudnih funkcija i javnosti”, ocijenio je Blagojević .

Na pitanje hoće li se dešavanja u slučaju “Potkivač” odraziti na podizanje ljestvice o tome šta predstavlja trgovinu utjecajem a šta ne, Blagojević poručuje da bi bilo nedopustivo i kršenje zakona da se u slučaju “Potkivač” progleda kroz prste i pređe preko onog što je Disciplinska komisija VSTV-a navela u odbrani Tegeltije, pravdajući predsjednika VSTV-a da ima pravo na privatno komuniciranje.

“To bi bio otvoren prostor za stampedo svih stranaka, ne samo prema Tegeltiji ubuduće, nego i svim drugim sudijama i tužiocima u BiH. To bi omogućilo da ih zaustavljaju na ulici, da im prilaze u kafanama i dogovaraju se o predmetima u privatnom životu. To bi tek srozalo ionako srozano pravosuđe. Svaki sudija i bilo koji drugi nosilac pravosudne funkcije, sa strankama u postupku po zakonu ima pravo na komunikaciju u službenim prostorijama i u službenom svojstvu. Ili u sudnicama u odgovarajućim postupcima i nikako drugačije”, objašnjava Blagojević.

Rekao je da je Disciplinska komisija VSTV-a napravila privatnu normu prema Tegeltiji "kakve nema ni u domaćim ni u bilo kojim drugim normama."

“Napisali su da predsjednik VSTV-a ima slobodu komunikacije sa strankama. To je pravna norma koje nema u zakonu i ona je privatna norma članova Komisije. To je kršenje zakona od strane Disciplinske komisije. Kada su protivpravno formirali svoju pravnu normu, htjeli su je primijeniti i primijenili su je u slučaju Tegeltija, iako takve norme nema niti u jednom našem zakonu”, zaključio je Blagojević.

Sudija Blagojević je podnio disciplinsku prijavu protiv Tegeltije zbog neprimjerenog kontakta sa Aleševićem odnosno strankom u postupku.

#Intervju