Članak

Zaustavite pokolj: Ljekari pozvali da se zaustave zračni napadi na bolnice u Siriji

(Patria) – Grupa poznatih svjetskih ljekara uputila je zahtjev za hitnom intervencijom kako bi se zaustavilo selektivno bombardiranje više bolnica...

(Patria) – Grupa poznatih svjetskih ljekara uputila je zahtjev za hitnom intervencijom međunarodne zajednice kako bi se zaustavilo selektivno bombardiranje više od 20 bolnica na sjeverozapadu Sirije od strane sirijskih i ruskih aviona.

Britanski Guardian piše da je UN podijelio koordinate bolnica sa sirijskim režimom i ruskim saveznicima kako bi se zaštitili civili. Međutim, iako je dato obećanje da će se bolnice izbjeći prilikom bombardiranja, one su više od mjesec dana meta nemilosrdnih napada iz zraka.

Grupe za ljudska prava izvještavaju da je u zračnim napadima na sjeverni Idlib koji drži opozicija, život izgubilo na stotine civila, dok je na hiljade raseljeno.

Britanski Observer objavio je pismo koje su potpisali ljekari iz cijelog svijeta. U pismu između ostalog stoji da su ljekari 'užasnuti namjernim i sistematskim ciljanjem zdravstvenih ustanova i medicinskog osoblja' te da je zadatak medicinskog osoblja da spašava živote, i da se njihovi životi ne smiju dovesti u pitanje.

Jedan od potpisnika je Denis Mukwege, ginekolog kome je prošle godine dodijeljena Nobelova nagrada, zatim Peter Agre, ljekar koji je 2003. dobio Nobela za doprinos hemiji, Sarah Wollaston, ljekar i članica parlamenta, Terence English, bivši predsjednik Kraljevskog koledža hirurga, kao i David Nott, hirurg koji radi u ratnim zonama, i mnogi drugi.

Potpisnici apela zahtijevaju od UN-a da istraži ciljanje bolnica, a također traži od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Rusiju i Siriju kako bi zaustavile selektivno bombardiranje medicinskih centara, te da osigura finansijsku podršku za bolnice i klinike koje su prepune izbjeglica.

Oko 80 medicinskih ustanova je zatvoreno zbog posljedica napada ili iz straha od napada.

Broj raseljenih lica raste iz dana u dan, a Turska, koja podržava pobunjenike Idliba, već je primila 3,6 miliona Sirijaca i u dilemi je da li da primi nove izbjeglice.

#Svijet