Članak

Netanyahu nije uspio formirati vladu, novi izbori u septembru

(Patria) – Samo mjesec dana nakon što je 21. izraelski Knesset položio zakletvu, većina njegovih članova glasala je kasno u srijedu uveče za njegovo raspuštanje, i nove izbore 17. septembra.

(Patria) – Samo mjesec dana nakon što je 21. izraelski Knesset položio zakletvu, većina njegovih članova glasala je kasno u srijedu uveče za njegovo raspuštanje, i nove izbore 17. septembra.

Bilo je to prvi put u historiji Izraela da kandidat za premijera nije uspio formirati koaliciju u za to određenom vremenskom roku.

Premijer Benjamin Netanyahu koji je na početku svog petog premijerskog mandata, nije uspio postići kompromis sa liderom desničarske stranke Yisrael Beytenu, bivšim ministrom odbrane Avigdorom Libermanom, u pogledu kontroverznog pitanja vojne službe za Harede (ultra-ortodoksni Jevreji), koji prema sadašnjem zakonu nisu obavezni služiti vojni rok.

Da bi formirao desnu većinu, Netanyahuu su trebale i Libermanova stranka i ultra-Ortodoksna grupa.

'Izrael će održati nove izbore zato što je Likud (Netanyahuova stranka op.a.) odbila naš prijedlog', kazao je Liberman u obraćanju parlamentu. 'Time se Likud u potpunosti predala ultra-Ortodoksima', nastavio je Liberman i dodao da te dvije stranke neće biti partneri u vladi.

Pozicionirajući se kao lider sekularne desnice, Liberman je uzeo da rješava pitanje koje izaziva rastuće negodovanje u Izraelu – zakon koji ultra-Ortodoksnim studentima teoloških škola dozvoljava da izbjegnu inače obaveznu vojnu službu. Dok Liberman zagovara promjenu zakona, Netanyahuov Likud i ultraortodoksne grupe se tome snažno protive.

Liberman, čija je stranka osvojila samo 5 mjesta u parlamentu, bivši je ministar u Netanyahuovoj vladi. Odbijanje da uđe u koaliciju sa svojim bivšim šefom, donijela mu je veliku pažnju javnosti, dok ga je Netanyahu nazvao 'ljevičarem'.

Podjela Izraela između ultrareligiozne desnice i sekularne desnice je sve vidljivija, a naročito će doći do izražaja na septembarskim izborima.

#Svijet