Članak

Bangladeš: 16 osoba pred licem pravde zbog ubistva mlade žene

(Patria) – Policija Bangladeša je optužila 16 osoba, uključujući glavnog učitelja medrese, za ubistvo 19-godišnje žene.

(Patria) – Policija Bangladeša je optužila 16 osoba, uključujući glavnog učitelja medrese, za ubistvo 19-godišnje žene.

Nusrat Jahan Rafi brutalno je ubijena spaljivanjem, što je izazvalo proteste diljem Bangladeša, dok je premijer obećao da će sudski goniti sve koji imaju bilo kakvu vezu s ubistvom.

Reuters prenosi da su Rafi njeni napadači izmamili da izađe na vrh zgrade medrese koju je i sama pohađala u svom rodnom gradu Feni, gdje su od nje tražili da povuče prijavu seksualnog zlostavljanja protiv glavnog učitelja.

Kada je Rafi odbila njihov zahtjev, posuli su je kerozinom i zapalili. Umrla je od povreda nakon pet dana, a prije smrti je snimila video u kojem je ponovila navode o zlostavljanju od strane glavnog učitelja.

Njena smrt je bacila novo svjetlo na rastući broj slučajeva seksualnog zlostavljanja u Bangladešu.

Policija će podnijeti tužbu protiv 16 osoba, uključujući dvije žene iz njenog razreda. Glavni istražitelj Mohammad Iqbal izjavio je da će predložiti smrtnu kaznu za grupu počinitelja brutalnog ubistva.

Kada je Rafi prijavila slučaj policiji krajem marta, šef lokalne stanice je registrirao njenu prijavu kao 'ništa značajno'.

Predsjednica organizacije za ženska prava 'Mahila Parishad' kazala je da se mora učiniti mnogo više od istrage kako bi se stavila tačka na 'kulturu imuniteta' za slučajeve seksualnog zlostavljanja i silovanja. Ona tvrdi da 'mali broj slučajeva silovanja završi sa optužnicama', a statistika ove organizacije otkriva da je samo prošle godine u Bangladešu silovano 950 žena.

 

#Svijet