Članak

Izbori za Europski parlament: U Hrvatskoj veća izlaznost nego 2014. godine

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći.

HRVATSKA, (Patria) - U Hrvatskoj se održavaju izbori na kojima će se birači opredijeliti za 12 zastupnika u Europskom parlamentu. Do 11.30 sati glasalo je 9, 93% birača, što je za oko 2, 3% više u odnosu na 2014. godinu, objavilo je Državno izborno povjerenstvo (DIP), javlja HRT, prenosi agencija Patria. Prvi rezultati glasanja očekuju se iza 23 sata.

Imena 12 hrvatskih zastupnika koji će ići u Bruxelles, znat će se nakon 23 sata. 

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković glasao je na zagrebačkom Trgu Francuske Republike i kazao kako smatra da je važno da što više građana izađe na izbore jer su zastupnici u Europskom parlamentu važni dionici procesa donošenja odluka koje imaju izravan utjecaj na život svih ljudi u Hrvatskoj.

Dvadesetak država Europske unije glasa danas na europskim izborima, nakon Latvijaca, Maltežana i Slovaka, koji su glasali u subotu, te Britanaca, Nizozemaca, Iraca i Čeha koji su glasali ranije ove sedmice.

Od četvrtka do nedjelje oko 418 miliona glasača iz 28 država EU može učestvovati na jednim od najvećih svjetskih demokratskih izbora na svijetu. Danas glasaju Njemačka, Francuska, Austrija, Poljska, Švedska, Finska, Danska, Bugarska, Rumunija, Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, Belgija, Luksemburg, Španija, Portugal, Estonija, Litva i Mađarska.

Izborima počinje novi politički ciklus u Europskoj uniji, koji uključuje i promjenu vodstva njenih institucija. Također, izbori dolaze u vrijeme planiranog izlaska Velike Britanije iz Unije te prijetnji koje dolaze izvana i iznutra.

Istraživanja javnog mnijenja pokazuju da bi krajnje desne populističke stranke mogle dobro proći, što bi potencijalno moglo ugroziti donošenje odluka u EU u sljedećih pet godina.

#Region