Članak

Najjači kandidat za poziciju premijera kaže 'Brexit u oktobru sa ili bez sporazuma'

(Patria) – Odmah nakon najave odlaska premijerke May u petak, intenzivirana je opća debata o njenom nasljedniku.

(Patria) – Odmah nakon najave odlaska premijerke May u petak, intenzivirana je opća debata o njenom nasljedniku.

Od dvadesetak mogućih kandidata, Boris Johnson, koji je predvodio kamapnju za Brexit, nametnuo se kao favorit među članovima euroskeptične Konzervativne stranke.

Ovaj bivši gradonačelnik Londona i sekretar vanjskih poslova drži da Velika Britanija mora napustiti EU do kraja oktobra – sa ili bez sporazuma o uvjetima raskida. On je svoj stav ponovio nekoliko sati nakon emotivnog oproštajnog govora Therese May.

Ko su rivali Borisa Johnsona znat će se u toku naredne sedmice, ali imena koja su već izvjesno vrijeme u opticaju, od kojih su neki već stavili do znanja aspiraciju, su Jeremy Hunt, Dominic Raab, Sajid Javid i dr.

Johnson je nagovijestio da bi svakako pokušao postići povoljniji sporazum sa Briselom prije nego se krene putem Brexita bez sporazuma. On smatra da će novi lider drugačije pristupiti problemima i imati svježi impuls nove administracije.

Opcija izlaska iz EU bez sporazuma će zasigurno naići na snažan otpor u parlamentu zbog neizvjesnosti i štete koju može nanijeti Velikoj Britaniji, što bi se u konačnici moglo iskoristiti kao argument protiv Johnsonove politike.

Utrka za novog premijera zvanično počinje 10. juna, tri dana nakon što Theresa May napusti ured u Downing Street 10. Članovi parlamenta će glasati nekoliko puta kako bi do kraja mjeseca suzili izbor od 20 kandidata koji će vjerovatno učestvovati u utrci - na dva.

Nakon što članovi parlamenta suze listu, Konzervativna stranka će odabrati svog novog lidera koji će automatizmom postati premijer.

Svi kandidati za poziciju lidera Konzervativne stranke i premijera vjeruju da baš oni mogu izvršiti složeni zadatak Brexita, gdje je najveći izazov 'nepropusni filter' podijeljenog parlamenta, koji do sada nije propuštao niti jedan prijedlog o izlasku Britanije iz EU, piše Patria.

#Svijet