Članak

Theresa May napušta premijersku poziciju 7. juna

(Patria) – Britanska premijerka Theresa May najavila je da će 7. juna napustiti poziciju lidera konzervativne stranke i premijera.

(Patria) – Britanska premijerka Theresa May najavila je u petak da će 7. juna napustiti poziciju lidera konzervativne stranke i premijera.

U emotivnom obraćanju za javnost, May je navela da joj je pozicija premijerke Velike Britanije predstavljala 'životnu čast', te da odlazi 'bez gorčine, i sa ogromnom i trajnom zahvalnošću'.

Također je navela postignuća vlade tokom svog trogodišnjeg mandata, uključujući uspjeh u borbi protiv deficita i smanjenje nezaposlenosti.

Dodala je to da će se uvijek duboko kajati što nije bila u stanju realizirati Brexit.

Međutim, njena dugoočekivana ostavka neće donijeti rješenje za trogodišnji politički zastoj u Velikoj Britaniji ukoliko novi premijer ne bude u stanju naći adekvatno i pravovremeno rješenje za Brexit koje će podržati parlament.

May je najavila datum ostavke na sastanku sa predsjedavajućim torijevskog Komiteta 1922.

Datum ostavke May je postao iminentan nakon što su joj sekretar vanjskih poslova Jeremy Hunt i sekretar Sajid Javid saopćili da ne mogu nastaviti podržavati njenu strategiju Brexita koja otvara mogućnost za drugi referendum o odlasku Velike Britanije iz EU.

Dodatni pritisak dolazi iz pravca izbora za evropski parlament na kojima su njeni matični torijevci izgubili podršku.

Nakon što je objavljen datum ostavke, započet će oštra bitka za novog premijera. Ime koje se najčešće pominje u tom kontekstu je Boris Johnson, favorita pro Brexit torijevaca.

Ministri koji ne podržavaju Johnsona strahuju da bi mogao povesti Britaniju u Brexit bez sporazuma o uvjetima izlaska, što bi u konačnici bilo krajnje štetno za zemlju.

 

#Svijet