Članak

Izbori za EU parlament: Veliki obrt situacije u Holandiji, da li će uticati na druge zemlje

(Patria) – U četvrtak su počeli izbori za parlament Evropske Unije koji se održavaju u svim zemljama članicama saveza.

(Patria) – U četvrtak su počeli izbori za parlament Evropske Unije koji se održavaju u svim zemljama članicama saveza.

I prije izbora postalo je jasno da će se voditi žestoka borba sa desnicom koja je mjesecima vodila intenzivnu kampanju svim sredstvima komuniciranja, uključujući društvene mreže.

U Holandiji je u teškom okršaju s desnicom pobjedu ipak odnijela Radnička stranka što predstavlja veliki poticaj evropskom komesaru Fransu Timmermansu koji dolazi upravo iz te stranke. Iako su prognoze predviđale treće mjesto, Timmermansova stranka osvojila je više od 18% glasova što je dvostruko bolji rezultat u odnosu na 2014. godinu.

Rezultat izbora u Holandiji prvi je test uticaja populističkih stranaka i 'euroskeptika' u evropskim zemljama.

Ohrabren pobjedom, vodeći socijaldemokrata Timmermans izjavio je da se nada da će njihova pobjeda 'dati vjetar u leđa i drugim socijaldemokratama u Evropi'.

Konzervativna stranka holandskog premijera Marka Ruttea, VVD, osvojila je drugo mjesto i tako se izborila s velikim izazovom nacionalističkog Foruma za demokratiju populiste Thierry Baudeta koji je završio na trećem mjestu.

U Velikoj Britaniji glasačka mjesta su otvorena u čevrtak. Građani podijeljeni u pogledu Brexita, imali su ponovo priliku da glasaju o EU tri godine nakon što su glasali na referendumu o njenom napuštanju.

Britanci će birati 73 člana Evropskog parlamenta, iako je vlada te zemlje izjavila da neće zauzimati mjesta u parlamentu ukoliko se Brexit sprovede do kraja juna.

Ankete su pokazale da bi većina glasova mogla pripasti strankama za Brexit i za EU, nauštrb vodećih konzervativaca Therese May i opozicionih laburista.

Vlada Velike Britanije je pozvana da otvori hitnu istragu o lošem tretmanu građana drugih zemalja EU sa boravištem u Velikoj Britaniji prilikom pokušaja da glasaju. Naime, prilikom prijave na izborna mjesta, građani EU sa boravištem u Britaniji bili su odbijeni, a njihova imena bila su prekrižena. Nekima je čak rečeno da 'idu glasati u svojim zemljama'.

Iako se radi o administrativnoj pogrešci, slučaj je dosegao razine skandala zbog čega bi se vlada Velike Britanije mogla naći pred licem pravde.

Oštećeni glasači navode da se osjećaju 'utišanim' jer su to jedini izbori na koje mogu izaći, za razliku od općih izbora ili referenduma.

U petak izlaze na glasanje građani Irske i Češke.

Rezultati izbora za EU parlament bit će objavljeni u nedjelju uveče nakon što glasaju sve zemlje članice EU.

Glasačka mjesta u Irskoj otvaraju se u 7 ujutru po lokalnom vremenu, a građani će imati vremena da do 10 sati uveče da glasaju za 11 članova parlamenta koji trebaju ući u evropski parlament. 

Cjelokupna predizborna kampanja u Irskoj se ticala Brexita i nezvjesnosti koju donosi. Većina stranaka u toj zemlji navela je kao cilj kampanje jačanje uloge Irske u Evropskoj Uniji u kontekstu Brexita. Granica sa Sjevernom Irskom kojom upravlja Velika Britanija bila je važna tačka pregovora Londona i Brisela.

Glasačka mjesta u Češkoj otvaraju se u petak u 14:00, a građani te članice EU imat će vremena do subote uvečer da glasaju za njihovih 21 članova parlamenta.

Ankete pokazuju da je češki favorit lider populističkog pokreta premijer i milijarder Andrej Babis, uprkos talasu protesta protiv vlade koji potresaju tu zemlju.

Francuzi će glasati u nedjelju za 11 kandidata za mjesta u Evropskom parlamentu.

 

 

 

 

 

#Svijet