Članak

Ured tužiteljice Burzić ipak znao za slučaj koji je prijavio svjedok iz predmeta Tegeltija

Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić izjavila je za "Dnevni avaz" da je niko nikada nije zvao, „a kamoli urgirao za predmet 'Alešević'. 

SARAJEVO, (Patria) - Bivša glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić izjavila je za "Dnevni avaz" da je niko nikada nije zvao, „a kamoli urgirao za predmet 'Alešević'. 

„Za ovog čovjeka sam čula kad mi je poslao tortu. Tek tada sam vidjela o čemu se radi, jer je na torti napisao broj predmeta. Ali, ovo je jedan od hiljadu predmeta. No, nikad me niko nije u vezi s njim kontaktirao, čak ni urgenciju (Alešević) nije poslao u vezi s tim predmetom Uredu glavnog tužioca KS, a mogao je - rekla je Burzić za Dnevni avaz.

Prema navodima magazina Žurnal, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija trebao je "ubrzati" istragu u jednom slučaju u kojem je oštećeni privrednik iz Velike Kladuše Tegeltijinom posredniku Marku Pandži, policijskom službeniku, predao 2.000 KM kako bi Tužilaštvo u Sarajevu uzelo u obradu predmet u kojem je privrednik Nermin Alešević oštećena strana.

Tegeltija je demantirao navode da je umiješan u taj korupcijski skandal, dok je Žurnal naknadno objavio i prepisku između Tegeltije, Pandže i Aleševića.

Premda bivša tužiteljica Burzić tvrdi da Alešević „čak ni urgenciju nije poslao u vezi s tim predmetom Uredu glavnog tužioca KS, a mogao je“, Patriji je pokazan na uvid dokument iz kojeg se vidi da je taj privrednik dostavljao materijale Tužilaštvu KS, da je Tužilaštvo vodilo službenu korespondenciju sa Aleševićem, a da je u taj razgovor bila uključena i tužiteljica Burzić.

„Povodom Vašeg obraćanja ovom Tužilaštvu putem e-maila od 18.02.2019. godine, obavještavamo Vas da je Vaša informacija, sa priloženom dokumentacijom, dostavljena u krivični predmet...“, stoji u elektronskoj pošti koju je Alešević iz Ureda tadašnje Glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić dobio krajem marta, dok je u taj razgovor bila uključena i tužiteljica Burzić.

„Istovremeno Vas obavještavamo da je Ured Glavne kantonalne tužiteljice izvršilo uvid u krivični predmet..., kojom prilikom je utvrđeno da su, suprotno Vašim navodima, u predmetnom spisu preduzimane potrebe radnje u cilju donošenja konačne tužilačke odluke“, navodi se u ostatku prepiske Tužilaštva i Aleševića, od 27. marta ove godine.

Alešević je Tužilaštvu prijavio da su više lica, među njima Adnan Terzić i Amir Avdić, podigli  kredit kod Bobar banke u iznosu od oko dva miliona KM, a kao hipoteku su nezakonito založili objekt Agrokomerca u Velikoj Kladuši, u kojem je Alešević pod zakupom, što njemu predstavlja smetnje u poslovanju. Alešević je slučaj Tužilaštvu u Sarajevu prijavio u martu 2017. godine. Dvije godine kasnije Tužilaštvo još uvijek nije donijelo konačnu tužilačku odluku o ovom predmetu.

Tužiteljica Burzić od početka aprila radi kao sudinica u Sudu Bosne i Hercegovine, piše Patria.
 

#BiH