Objavljeno u kategoriji Biznis na 17.05.2019 16:48:00

Šarović - Pekdemirli: Najavljen novi tender za izvoz mesa iz BiH u Tursku

Foto Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

SARAJEVO, (Patria) - Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, razgovarao je danas u Sarajevu, sa ministrom poljoprivrede Republike Turske Bekirom Pakdemirlijem o nastavku izvoza mesa i malina iz BiH u Tursku.

Ističući da je neophodno da parlamenti što prije ratifikuju novi Sporazum o slobodnoj trgovini između BiH i Republike Turske, ministar Šarović zatražio je od turske strane da se u međuvremenu izvoz u ovu zemlju nesmetano nastavi, kako bh. privrednici ne bi trpili posljedice čekanja. „Mi u ovom momentu imamo spremno 4.000-5.000 tona iskoštenog mesa i veoma je važno da izvoz nesmetano teče i da u tom smislu nema nikakvih zastoja“, rekao je ministar Šarović.

S tim u vezi, sa turske strane najavljeno je da će u narednom periodu biti raspisan novi tender za uvoz iz BiH, i da će kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, biti napravljen izuzetak, jer kako je istakao turski ministar „ova zemlja već duži period ne uvozi meso iz drugih zemalja“.

Zajednički je konstatovano da je Turska jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Bosne i Hercegovine te da je saradnja proteklih godina  konstantno išla „uzlaznom putanjom“. Uprkos prošlogodišnjem padu turske lire i posljedičnom padu izvoza iz BiH, uspio se zadržati obim robne razmjene od 700 miliona dolara. Istaknut je zajednički cilj da, uz obostrane napore dvije zemlje, obim robne razmjene u što skorijem periodu dostigne milijardu dolara godišnje.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android