Članak

Financial Times: Odluka EU o proširenju uvjet za mir na Balkanu

Washington je voljan da sarađuje sa EU na potiskivanju ruskih i kineskih ambicija.

Početkom devedesetih koje su obilježili jugoslovenski ratovi, ministar vanjskih poslova Luksemburga u to vrijeme, Jacques Poos, hvalio je na sva zvona mirovne napore EU kao znak da je 'osvanuo trenutak Evrope'.

Kolumnista lista Financial Times Tony Barber piše kako je arogancija ovog ministra predskazala 'strašnu tamu koja će se spustiti na jugoistočnu Evropu'. Jer, kako on tvrdi, ograničenja 'mekane moći EU' nikada nisu bila 'brutalnije očita' nego za vrijeme zločina koji su harali Hrvatskom i BiH dok ih nisu zaustavili NATO svojom vojnom akcijom, i američka diplomatija.  

EU je sada na ivici da napravi još jednu historijsku grešku na Balkanu, piše Barber i objašnjava da su evropske vlade pred odlukom koja će se donijeti na samitu u junu, da li da započnu pregovore o članstvu sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. Ovakva odluka mora biti jednoglasna da bi imala efekta jer vlade Francuske i Holandije, na primjer, nisu sklone pravcu koji podrazumijeva proširenje EU; umjesto toga, primjerice Francuska preferira reformu postojeće eurozone i želi izbjeći poteze koji mogu dovesti do rasta podrške desnici i populizmu u Evropi.

Međutim, držati balkanske zemlje dalje od EU upravo znači potpirivati tenzije, piše Financial Times navodeći kao primjer Sjevernu Makedoniju gdje su premijer Zoran Zaev i njegov tim uspjeli ugušiti ultranacionalizam njihovih prethodnika. Pritom su pokazali i veliku hrabrost i odlučnost u kontekstu rješenja spora oko naziva države. 

I dok se građani te zemlje pitaju da li će im EU ikada otvoriti vrata, bar kao nagradu za kvalitetno riješen spor oko imena, bilo kakva odgoda priključenja Sjeverne Makedonije EU značila bi negativan uticaj na proces reformi koje uključuju i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. 'Slavenski makedonski šovinizam bi planuo', smatra Barber i dodaje da bi odugovlačenje razočaralo i makedonske Albance koji čine četvrtinu populacije Sjeverne Makedonije.

On podsjeća da je prije samo dvadesetak godina NATO gasio albansku pobunu na sjeveru Makedonije, te da je najveći uzrok relativnom miru vjera Albanaca u EU i nada da će postati dio saveza koji bi im garantirao građanska prava i šansu za prosperitet. 

Financial Times drži da, ukoliko vrata EU ostanu zatvorena, 'umjereni bi mogli biti diskreditovani', te dodaje da je rizik i u otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom dok Albanija 'sjedi u čekaonici'.

Takav jedan pristup bi dolio ulje na vatru panalbanskog nacionalizma, smatra Barber, navodeći političare i aktiviste u Albaniji i na Kosovu da odbace nade o članstvu u EU i, umjesto njih, nađu još bolji razlog za Veliku Albaniju. 

Takav obrt bi ozbiljno ugrozio napore na rješenju spora između Srbije i Kosova, kao i napore na smirivanju tenzija među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Rast regionalne nestabilnosti zbog slabosti EU stvorio bi plodno tlo za strano miješanje, drži Barber i objašnjava da je Balkan 'arena takmičenja sila poput Rusije, Turske i Kine koje se konsolidiraju u uglu Evrope koji je uglavnom pod okriljem i uticajem EU i SAD još od jugoslovenskih ratova'. 

On nadalje piše da 'ruski agenti stoje iza pokušaja državnog udara u Crnoj Gori, a bili su aktivni i u Grčkoj i Makedoniji, miješajući se u sporazum o nazivu (zemlje)'.

Financial Times piše da Turska 'finansira politički Islam u regionu' koji je aktivan među Bošnjacima i etničkim Albancima na Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i u Albaniji, i dodaje da, istovremeno, Kina širi svoj uticaj posredstvom velikih investicija. 

Washington je pritom voljan da sarađuje sa EU na potiskivanju ruskih i kineskih ambicija, s ciljem zaštite zapadnih interesa. 
 
Barber zaključuje da kritičari proširenja EU s pravom tvrde da su kvalitet demokratije i vladavine prava u zemljama Balkana ispod standarda EU, ali da će 'vjera koju ovaj region ima u EU, kao i entuzijazam njegovih građana za složene reforme koje su neophodne da bi se ispunio uvjet za članstvo nestati ako samit u junu ne pošalje pozitivan signal'.

'Sve manje od toga moglo bi uzrokovati nered na Balkanu i nanijeti štetu EU, koja bi još jednom bila kriva za vlastitu grešku'.

#Svijet