Objavljeno u kategoriji BiH na 15.05.2019 17:00:00

SBB donosi odluku o ulasku u vlast sa SDA

Foto Arhiv

SARAJEVO, (Patria) - Savez za bolju budućnost u četvrtak će održati sjednicu Predsjedništva stranke na kojoj će donijeti odluku o pozivu SDA da zajedno sa DF-om formiraju probosanski blok i učestvuju u formiranju vlasti.

Predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić održao je dva sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem u proteklom periodu na kojima su razgovarali i o pozicijama koje bi pripale SBB-u. Radončić je kazao da će i to biti na stolu sutrašnje sjednice, kao i pozicija ministra sigurnosti o kojoj se ranije govorilo.

Izetbegović je ranije kazao da je SDA spremna odreći se „nekoliko fotelja“ zarad formiranja vlasti sa partnerima, tako bi u Vijeću ministara BiH SDA imala samo jednu poziciju ministra vanjskih poslova, koliko bi dobili i DF (ministar odbrane) i SBB (ministar sigurnosti). SNSD bi imao tri ministarske pozicije i predsjedavajućeg VM, a HDZ BiH tri ministarske pozicije. 

Dogovor SDA i DF-a o zajedničkoj saradnji potpisan je početkom aprila, a sve vrijeme čekalo se na SBB. 

Proces formiranja vlasti nije okončan ni sedam mjeseci nakon Općih izbora. Za sada je izvjesno formiranje Vijeća ministara BiH, ali ne i Vlade FBiH. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android