Članak

Završen Memorijal 'Matusja Blum', najtrofejniji pijanisti iz Srbije

Memorijal su zajednički organizovali OŠ „Mladen Pozajić“ i Srednja muzička škola Sarajevo.

(Patria) - Prvo internacionalno takmičenje pijanista Memorijal „Matusja Blum“, a koje se održavalo u okviru programa obilježavanja Dana Općine Stari Grad, sinoć je svečano okončano podjelom
nagrada i koncertom u Muzičkoj akademiji Sarajevo. Nagrade je podijelio načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a učešće u ovom klavirskom takmičenju je uzelo čak 129 takmičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Austrije i Italije.

Memorijal su zajednički organizovali OŠ „Mladen Pozajić“ i Srednja muzička škola Sarajevo. Podršku su, uz Općinu Stari Grad, dali i Vlada Kantona Sarajevo, te Ambasada Republike Francuske
u BiH, čiji je ambasador, njegova ekselencija Guillaume Rousson, također prisustvovao sinoćnjoj ceremoniji. Direktor OŠ „Mladen Pozajić“ Mustafa Mujbegović je čestitao svim učesnicima i stručnom žiriju, te istakao posebnu zahvalnost Općini Stari Grad.

„Zahvaljujući načelniku Hadžibajriću i njegovoj administraciji klavirski Memorijal je uvršten u program obilježavanja Dana Općine Stari Grad i samim tim postao moguć. Iskreno se nadam da ćemo i iduće godine biti u mogućnosti održati još bolji memorijal i na još većem i kvalitetnijem nivou od ovoga“, poručio je direktor Mujbegović.

Nagrađeni su mladi pijanisti iz više kategorija koje su se određivale po godinama starosti, najbolji su bili: Sara Grejs Ivanović (2010. godište, Crna Gora), Tracy Huang (2009. godište, Srbija), Klara Volenik (2007. godište, Hrvatska), Anja Sekulić (2004. godište, Crna Gora), Una Miljuš (2005. godište, Srbija), Anđela Dinić (2001. godište, Srbija), Melika Buza (1999. godište, Austrija), Nadir Hošić (1997. godište, BiH). 

Eldar Derviškadić najbolji igrač 5. Tavla turnira „Sarajevo open“ 

Povodom obilježavanja Dana Općine Stari Grad, jučer je održan 5. Tavla turnir, a najuspješniji igrač je bio Eldar Derviškadić iz domaćeg Tavla kluba „Vratnik“. Tavla mečevi su se igrali u prostorijama Doma kulture Vratnik, a u konkurenciji 37 igrača prvo mjesto je osvojio Eldar Derviškadić.

Tavlaše je jučer posjetio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, a uz Općinu, organizaciju ovog takmičenja je podržao i Tavla savez BiH.

Drugo mjesto je osvojio Džemil Čohodar (TK „Šešbes Konjic“), dok je treći bio Mehmet Ibrahimi (TK „Brezovo polje-Brčko“). Posebnu nagradu je dobio 81-godišnji Hasan Abadžić (TK „Vratnik“), inače najstariji tavla igrač u našoj zemlji, koji je jučer bio četvrti u ukupnom poretku. Najboljim su pripali pehari i novčane nagrade, a sve je obezbijedio organizator takmičenja TK „Vratnik“. Iz ovog jedinstvenog sportskog kolektiva iz Starog Grada najavljuju da će se u avgustu mjesecu održati veliki tavla turnir na kojem će učešće uzeti brojni igrači iz cijele zemlje, a podržat će ga Općina Stari Grad. 

#Lifemagazin