Objavljeno u kategoriji Intervju na 03.05.2019 20:58:00

Nebojša Vukanović za Patriju: Dodik je kontaminirao region i pustio mnogo zle krvi

Nebojša Vukanović Foto ScreenShot

(Patria) - Političari ne vole ni svoj narod ni državu i ne bave se suštinskim problemima, a većinu ih samo interesuje kako da se obogate na muci naroda, kaže to za agenciju Patria Nebojša Vukanović, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 

“Postali su pohlepni i beskrupulozni. Ne rade na razvoju države. Gledaju samo gdje će koga da postave i opljačkaju šta mogu. Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa jedan je od rijetkih koji je dobio visoku prolaznu ocjenu u Vijeću ministara. Moramo se prisjetiti da je on zaslužan što smo dobili mogućnost da izvozimo mlijeko i piletinu u Evropsku uniju, te voće i povrće u Rusiju. Sad je došao jedan dobar sporazum sa Turskom i očito je da Mirko Šarović nije puno pričao, već je radio. Evidentan je porast izvoza iz Bosne i Hercegovine u njegovom mandatu”, kaže Vukanović. 

Ovaj SDS-ov zastupnik u NSRS smatra da bi bilo dobro da Bosna i Hercegovina ima više političara kakav je Mirko Šarović. 

“Ono što je za mene porazno je da sporazum o izvozu u Tursku nije potpisao Šarović, koji je za to zaslužan, već je to uradio Milorad Dodik, koji je svojim izjavama dizao tenzije i narušio odnose sa Turskom”, rekao je Vukanović za Patriju. 

Komentarišući državnički nastup Milorada Dodika i njegovu blagu reakciju na izjavu predsjednika Turske da BiH treba formirati vlast da bi nastavila euroatlantski put, Vukanović ocjenjuje da je Dodik dolaskom u Sarajevo najavljivao referendum o otcjepljenju, a sada odlazi kod Pape i predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.

“Milorad Dodik je prvo pokazao nepristojno ponašanje. Svakodnevno je vrijeđao muslimane, poput izjava da mu smeta “arlaukanje hodža” i da ima previše džamija. Govorio je i druge islamofobne izjave, a sve kako bi se prikazao kao tobože neki veliki zastupnik Republike Srpske i da bi probudio osjećanje manje obrazovanih građana u Republici Srpskoj”, dodaje Vukanović.

Napominje i da je Dodik predstavnike Republike Srpske u Sarajevu nazivao “bakirovcima, poturicama…”

“Sad taj čovjek pozdravlja tursku vojsku sa 'merhaba asker' i nije to ni trag onog Milorada Dodika od prije izbora, kada je Šefika Džaferovića nazivao ratnim zločincem, odgovornim za stradanje Srba na Vozući. Sada sa njim putuje u Tursku, i možda je više govorio turski i arapski nego bilo koji predstavnik BiH do sada. To govori da je Milorad Dodik jedan beskrupulozni makijavelista i manipulator, a njegove laži nažalost godinama prolaze. On je velika sramota, prije svega za srpski narod”, rekao je Vukanović. 

Na pitanje može li se desiti da Dodik svoju politiku okrene u korist NATO-a, Vukanović kaže da je “Dodik to već uradio”. 

“On je već povukao zamjenika ministra odbrane Borisa Jerinića i to će biti završeno vrlo brzo. Upravo zahvaljujući toj agendi kojom je prije izbora obećao strancima da će biti konstruktivan i otkočiti euroatlantski put Bosne i Hercegovine i sigurno je po tom pitanju uradio dosta posla”, rekao je Vukanović. 

Vukanović zaključuje da je “Dodik čovjek sa sto lica, koji iz dana u dan mijenja poteze, kako bi opstao na vlasti”.

“Nažalost on je kontaminirao region i pustio mnogo zle krvi. Sjetite se da je najavljivao rat sa SIPA-om i otcjepljenje Republike Srpske, a vidite šta danas radi. Ono što je meni žao da građani Republike Srpske ne vide da je on jedan veliki kriminalac, manipulator i prevarant koji je opljačkao svoj narod. Dok je on na političkoj sceni, nema napretka i iskoraka ka evropskom društvu”, zaključio je Vukanović.  
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android