Članak

Vučić razgovarao sa Putinom: U Berlinu ćemo biti usamljeni

Vučić je nakon sastanka sa Putinom kazao novinarima da će "biti usamljen u Berlinu" ali da ide sa učvršćenom pozicijom. 

PEKING, (Patria) - Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić danas se u Pekingu susreo sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom s kojim je razgovarao o Kosovu uoči Berlinske konferencije koja će biti održana u ponedjeljak u Berlinu. Konferenciju zajednički organiziraju njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Vučić je u Pekingu razgovarao i sa kineskim predsjednikom Si Đinpingom.

Vučić je nakon sastanka sa Putinom kazao novinarima da će "biti usamljen u Berlinu" ali da ide sa učvršćenom pozicijom. 

„Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka ni jednostavna. Ali, poslije susreta sa Sijem i Putinom, čini mi se da smo učvrstili prijateljstvo i racionalan, realan i odgovoran pristup rješavanju problema Kosova", kazao je Vučić.

On je kazao i da je od Putina dobio uvjeravanja da će pomagati i podržavati Srbiju i da Rusija „neće dozvoliti da bilo ko, na bilo koji način dira Srbiju ili po nekakvom drugom smislu, osim političkom, vrši napade na našu zemlju“.

Vučić je kazao da će u Berlinu biti svi koji su priznali nezavisnost Kosovo.

"Francuska i Njemačka, ali i svi iz regiona ne računajući BiH, ali među njima i Zvizdić, koji bi priznao Kosovo, po riječima Bakira Izetbegovića, ali ne može zbog RS. Tamo će naša delegacija biti potpuno usamljena po tom pitanju, a to će biti ključna tema samog samita. Pozicija nam nije ni laka, ni jednostavna", kazao je Vučić.

Podsjećamo, iz BiH u Berlin je pozvan samo Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH. Na balkanskoj konferenciji u Berlinu u fokusu interesovanja bit će odnosi Srbije i Kosova. Stoga ne čudi da su iz Srbije i Kosova pozvani i predsjednici i premijeri. Tako će u Berlin putovati i Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, te premijeri Ana Brnabić i Ramush Haradinaj.

Iz Hrvatske na ovu značajnu konferenciju putuje premijer Andrej Plenković, kao i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev.

Albaniju će zastupati premijer Edi Rama, a Sloveniju premijer Marjan Šarec. Iz Crne Gore u Berlin putuje predsjednik ove zemlje Milo Đukanović. Konferenciji u Berlinu prisustvovat će i predsjednik Evropske komisije Jean Claude Juncker, kao i visoka predstavnica EU za sigurnosnu politiku Federica Mogherini.

#Region