Članak

Preminuo novinar Dejan Anastasijević

Vrijeme i mjesto komemoracije i sahrane bit će naknadno objavljeni.

BEOGRAD, (Patria) - Urednik BBC-a na srpskom jeziku Dejan Anastasijević preminuo je u srijedu poslije duge i teške bolesti, objavio je nedjeljnik "Vreme".

"'Vreme' će Dejana zauvijek pamtiti kao jednog od najvoljenijih ljudi u redakciji, ali i vrhunskog profesionalca svjetskog ranga", naveo je taj nedjeljnik na svom sajtu, prenosi agencija Patria.
Bio je dugogodišnji novinar beogradskog nedjeljnika "Vreme", američkog magazina TIME, i agencije Tanjug iz Brisela.

Dejan Anastasijević rođen je u Beogradu 1962. godine. Radio je za više inostranih medijskih kuća, a na Radiju B92 uređivao je kultnu emisiju „Oblačić u stripu“.

Oktobra 2002., Anastasijević  e bio prvi srpski novinar koji je pred Haškim tribunalom svjedočio protiv nekadašnjeg predsjednika Srbije optuženog za ratne zločine Slobodana Miloševića.

U aprilu 2007. godine na prozoru njegovog stana eksplodirala je bomba. Druga bomba, koja je također bila postavljena, nije eksplodirala. Taj slučaj do danas nije rasvijetljen.

Dobitnik je nagrade Nieman Fellowship za novinarstvo Harvard Univerziteta 2002., dvije nagrade iz Srbije za novinarstvo (Nezavisnog udruženja novinara Srbije i nagrade Dušan Bogovac), kao i nagrade holandskog Oxfama Novib/PEN za zalaganje za ljudska prava i slobodu izražavanja 2008. godine.

Vrijeme i mjesto komemoracije i sahrane bit će naknadno objavljeni.
 

#Region