Članak

Sarajevska ulica nazvana po biskupu Štrosmajeru i zvanično proglašena nacionalnim spomenikom

Ulicu je izgradila austrougarska uprava, zamislivši ovaj dio Sarajeva kao njegovo urbano “srce”. Nazvali su je tada Rudolfova

SARAJEVO, (Patria) - Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika donijela je odluke o proglašenju četiri dobara kao nacionalnim spomenicima BiH i to: Arheološko područje – stećci kraj potoka Ričine, općina Posušje; Graditeljska cjelina – Štrosmajerova ulica u Sarajevu; Graditeljska cjelina – Stara džamija sa haremom u Goduši kod Visokog i Historijski spomenik – Centralna spomen-kosturnica poginulim učesnicima NOR-a, općina Lukavac. 

Štrosmajerova ulica u Sarajevu jedna je od najpoznatiji ulica u glavnom gradu BiH. Dobila je naziv po Josipu Juraju Štrosmajeru (Strossmayer), hrvatskiom biskupu, teologu, političaru, koji je bio jedna od najznačajnijih i najutjecajnijih hrvatskih ličnosti 19. stoljeća.

Ulicu je izgradila austrougarska uprava, zamislivši ovaj dio Sarajeva kao njegovo urbano “srce”. Nazvali su je tada Rudolfova, u čast prijestolonasljednika Rudolfa Franza Karla Josipa, sina cara Franje Josipa I.

Od 1919. ulica nosi ime Štrosmajerova, po Josipu Juraju Štrosmajeru. 
 
 

#BiH