Članak

Opći izbori u Finskoj: Socijaldemokrate proglasile pobjedu

HELSINKI, (Patria) – Lider finske Socijaldemokratske stranke (SDP) lijevog centra Antti Rinne proglasio je pobjedu na općim izborima u toj zemlji, prenijele su agencije.

HELSINKI, (Patria) – Lider finske Socijaldemokratske stranke (SDP) lijevog centra Antti Rinne proglasio je pobjedu na općim izborima u toj  zemlji, prenijele su agencije.

Njegova stranka vodi sa uskom marginom od 17,7% a zvanični rezultat još uvijek nije objavljen iako je pobrojano 99,5% glasova.

Rinne će biti prvi premijer iz reda ljevice od 2003. godine, a SDP će biti najveća stranka u Finskoj od 1999. godine.

Od 19 stranaka koje su učestvovale na izborima, stranka Euroskeptika 'Istinski Finci' je na drugom mjestu sa 17,5% osvojenih glasova.

Formiranje kolacije neće ići lako za Rinnea obzirom na podjele u parlamentu. Špekulira se da će njegov zadatak otežavati i Nacionalna stranka koalicije (desni centar), i Stranka centra.

Istovremeno, Rinne ne odbacuje mogućnost saradnje sa strankom Finaca sve dok se mogu složiti oko vrijednosti. 'Vrijednosti Socijaldemokratske stranke su veoma važne, one su poput ljepka koji će držati vladu zajedno', objasnio je u nedjelju Rinne.

Rinneova stranka može ući u koaliciju i sa kozervativnom Strankom nacionalne koalicije koja je zauzela treće mjesto sa 38 mjesta.

Jedno od najznačajnijih pitanja koje proističe iz izbora je budućnost finskog sistema socijalne skrbi koje je, inače, stub nordijskog socijalnog modela, piše Reuters. Ljevica želi zadržati ovaj sistem putem povećanja poreza, dok ga desni centar želi ukinuti zbog rastućih troškova.

'Istinski Finci' smatraju da je mala zemlja poput Finske pretjerala u kampanji protiv klimatskih promjena na vlastitu štetu, a protive se i imigracijama.

Brisel s velikom pažnjom promatra izbore u Finskoj jer bi značajniji rezultat za 'Fince' potaknuo nacionalistički blok na pokret u pogledu EU zakonodavstva, piše Retuers.

U Finskoj živi 5,5 miliona ljudi, a gotovo trećina populacije naseljava Arktički krug koji trpi najviše štete zbog klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

#Svijet