Članak

Hrvatsku za pet godina napustilo 300.000 građana

Osamdeset pet posto izjavilo je da se u dogledno vrijeme ne namjeravaju vratiti.

ZAGREB, (Patria) - U posljednjih pet godina 300 000 građana, uglavnom mladih, napustilo je Hrvatsku. Trend je to koji se ne zaustavlja. Svake godine odlazi ih više od 50 000. Istraživanje je pokazalo: NE odlaze zbog siromaštva, već zbog nepravde, korupcije i pravosuđam javlja HRT, prenosi agencija Patria.

Mario Vinković, Mia i Marko Maras i Željko Lasić među onima su koji su se posljednjih godina odselili u Njemačku. Bez obzira na dob, s djecom ili bez njih, otišli su u bolji život. 

"Korupcija, nepotizam političkih elita, jednim dijelom je iseljavanje kazna političarima, kazna svim onim koji su uspravljali ovim društvom, ovom državom. dakle, vidjeli smo da se u društvu ne kažnjavaju, nesankcioniraju loša ponašanja, ne nagrađuju se dobra ponašanja. To je percepciaj naših iseljenika.  Oni naprosto doživljavaju da se hrvatsko društvo moralno slomilo. Slomilo se zbog upravljačkih elita", rekao je Tado Juri. 

Mladom bračnom paru Marasa, nakon završenog fakulteta, nije trebalo dugo da donese odluku. Bilo je pitanje samo u koju će zemlju otići. Mario Vinković javnosti je poznat kao otac koji je opjevao tužni odlazak svoga sina. 

Cijela obitelj Vinković iz Vrbanje s time se teško miri. Kolodvori su im mjesta susreta. Poduzetnik Željko Lasić jedan je od osnivača HDZ-a, ali nepravda, pravosuđe i korupcija natjerali su ga  da u 59. napusti Imotski. Nakon 33 poduzetničke godine odjavio se iz Hrvatske. 

Istraživanje je provedeno među iseljenicima od juga do sjevera Njemačke. I nije iseljavanje specifično za Hrvatsku. I jugoistok i istok Europe s tim su se susreli još prije sedam godina, ali po nečemu smo iznimka. 

Osamdeset pet posto izjavilo je da se u dogledno vrijeme ne namjeravaju vratiti. Od toga polovina njih možda bi došla u Hrvatsku tek nakon odlaska u mirovinu.

#Region