Članak

Protesti u Alžiru nastavljeni nakon ostavke predsjednika, 'sve ih izbacite'

Alžir se suočava sa nastavkom uličnih protesta i nakon što je potvrđena ostavka dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Bouteflika, prenosi Patria.

(Patria) – Alžir se suočava sa nastavkom uličnih protesta i nakon što je potvrđena ostavka dugogodišnjeg predsjednika Abdelaziza Bouteflika.

Stanovništvo je izašlo na ulice zabrinuto zbog moguće zloupotrebe situacije od strane tranzicijske vlade, insistirajući da se smijeni cijeli vladajući režim.

Ostavka predsjednika Bouteflike potaknuta je, između ostalog, masovnim mirnim protestima protiv njegovog plana da se ponovo kandidira za predsjednika, nakon 20 godina na vlasti. Rijetko viđen u javnosti, naročito nakon moždanog udara 2013., Bouteflika je prepustio vlast autoritarijanskom klanu Le Pouvoir (fr.'moć') čiju su vladavinu obilježili korupcija i nepotizam, komentira britanski Guardian.

Jedno od ključnih imena u borbi za najviše državne pozicije moći je general Ahmed Gaid Salah, čelnik moćne alžirske vojske koja je stub režima ove države.

Također prominentna figura u postojećoj tranziciji je Abdelkader Bensalah, prvi čovjek gornjeg doma parlamenta, inače blizak saveznik sad već bivšeg predsjednika. On će predvoditi vladu u tromjesečnom prelaznom periodu do izbora.

Građani su u strahu da bi se historija vojne (pre)vlasti mogla ponoviti – vojni udar 1988. godine i desetogodišnji građanski rat, te su izašli na ulice kako bi podigli svijest o mogućim rizicima. 

Međunarodna zajednica posmatra Alžir sa izvjesnom zabrinutošću da vidi kako će ovaj ključni igrač u globalnoj borbi protiv terorizma prevazići izazove tranzicije. Političke promjene su bile rijetkost u ovoj zemlji od 1962. godine kada je postigla neovisnost of Francuske.

Generalni sekretar Ujedinjeniih nacija, Antonio Guterres pohvalio je 'zreo i miran način na koji je alžirski narod izrazio želju za promjenom'.

Guardian citira Habiba Brahmia iz prodemokratske stranke Jil Jadid: 'Bouteflika je važna figura ali ne predstavlja cijeli sistem – ne želimo stvoriti drugog Boutefliku. Ne želimo monarhiju ili vojnu diktaturu, i alžirski narod će ostati na ulicama da to i pokaže'.

On smatra da je najbolje rješenje referendum koji bi omogućio građanima da glasaju za sljedeći korak, nominirajući osobe od povjerenja da povedu tranziciju.

 

#Svijet