Članak

Turska predložila SAD radnu grupu zbog sporne nabavke S-400

Turska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da formiraju radnu grupu kako bi se uvjerili da planirana nabavka...

Turska je predložila Sjedinjenim Američkim Državama da formiraju radnu grupu kako bi se uvjerili da planirana nabavka ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400 ne predstavlja prijetnju opremi SAD ili NATO, kaže se u izjavi turskog ministra vanjskih poslova Mevluta Cavusoglua, prenosi Patria.

Podsjećamo, Sjedinjene Države su zaustavile isporuku opreme za borbenu letjelicu F-35 Turskoj zbog saznanja da je Turska planirala nabavku S-400 sistema od Rusije, koji nije kompatibilan sa sistemima NATO saveza.

Washington je upozorio Tursku da bi takva nabavka mogla dovesti do sankcija i isključenja Turske iz F-35 programa, piše Reuters. Vršilac dužnosti američkog sekretara odbrane, Patrick Shanahan nešto kasnije je izjavio da očekuje rješenje ovog spora.

Ministar Cavusoglu, koji se trenutno nalazi na NATO samitu u Washingtonu, objasnio je prilikom panel rasprave da S-400 'ne namjeravaju integrirati u NATO sistem' jer će biti korišten 'u vlastite svrhe', te je pozvao na formiranje tehničke grupe koja će potvrditi da sistem neće predstavljati prijetnju 'ni američkim F-35 ni NATO sistemima'.

Turski predstavnici objasnili su da će S-400, čiju isporuku očekuju već u julu, koristiti u svrhu odbrane od potencijalnih napada na nacionalnu sigurnost, što je u nekoliko navrata potvrdio i turski predsjednik Tayyip Erdogan istaknuvši da neće otkazivati 'završen posao', navodi Reuters.  

 

#Svijet