Članak

Izložba 6. aprila: Rudar pravi fascinantna umjetnička djela

U povodu Dana općine Breza 6. aprila Bubby organizira i poklanja sugrađanima izložbu

(Patria) - Dugogodišnji rudar iz Breze, Ešref Muratović poznatiji kao Bubby, u slobodno vrijeme je slikar. Potezima kista na platnu stvara pravu čaroliju, a Akademiju likovnih umjetnosti nije završio. Finansije su mu bile glavna prepreka na putu zvanja akdemskog slikara, ali to ga nije spriječilo da redovno uz obavljanje rudarskih poslova s kistom stvara remek djela.

O njemu su regionalni mediji pisali kao o fenomenu, čovjeku koji živi svoj san, uprkos životnim preprekama.

Sada, Muratović ponovo ostvaruje novi san. U povodu Dana općine Breza 6. aprila Bubby organizira i poklanja sugrađanima izložbu u Krugu Rudnika mrkog uglja Breza. Ističe za Patriju da nije važno da radite u rudniku, njegova izložba je otvorena za sve posjetioce, a sretni posjetilac osvojit će i jednu njegovu sliku.

Muratović je odrastao u radničkoj porodici koja nije imala sredstava da mu plati školovanje. Ali, to nije moglo ugasiti njegov besprijekorni talenat.

Prvu samostalnu izložbu imao je upravo u krugu rudnika, i to na incijativu njegovog direktora, nakon čega je uslijedila i velika izložba u Sarajevu, koja je bila i njegov veliki san. 

Zbog nesreće na poslu koja se dogodila prije nekoliko godina, izgubio je vid na desno oko, pa je tako proizvodnju i preradu uglja u rudniku zamijenio telefonskom centralom, gdje sada radi i slika istim intenzitetom.

„Slikanje je moja ljubav, imao sam neke važne izložbe. To mi je zaista bila čast, predstaviti moje fotografije sarajevskoj publici. Ja nikada odustati neću, jednostavno, ovo je moj život, slika je moj način razmišljanja i života“, kaže Muratović.
 

#Lifemagazin