Članak

Austrijske vlasti istražuju desničarsku grupu zbog navodne povezanosti sa napadom u Christchurchu

Austrijski kancelar pozvao je vladine organe ove zemlje da istraže moguće veze između austrijske nacionalističke grupe i napadača na džamiju u Christchurchu.

Austrijski kancelar pozvao je vladine organe ove zemlje da istraže moguću povezanost napadača na džamiju u Christchurchu s austrijskom nacionalističkom grupom, nakon što je otkriveno da je poznati desničarski aktivist primio donaciju od osobe istog prezimena kao osumnjičeni napadač, piše Patria.

Martin Sellner, lider desničarskog pokreta Identitari u Austriji, objavio je na društvenim mrežama da je policija pretražila njegov stan i oduzela elektronske aparate nakon što je primio 'disproporcionalno veliku donaciju' od osobe prezimena Tarrant.

Glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova potvrdio je da je lokalna obavještajna služba pretražila Sellnerov stan u Beču po nalogu tužitelja u Grazu, piše Guardian.

'Bilo kakva povezanost napadača u Christchurchu i članova Identitara u Austriji mora se bespoštedno istražiti', objavio je na svom tweeteru austrijski kancelar Sebastian Kurz.

'Važno je da nezavisni sistem pravde upotrijebi sva neophodna sredstva i resurse da sprovede istragu zajedno sa službama sigurnosti kako bi razotkrili ove mreže', dodao je Kurz i naglasio da mora postojati 'krajnja jasnoća u vezi sa svim aktivnostima ekstremista'.

Martin Sellner je negirao bilo kakvu povezanost sa napadom od 15. marta u kojem je 50 muslimana izgubilo život u novozelandskom gradu Christchurch.

Podsjećamo, sat vremena nakon napada, novozelandske vlasti uhapsile su australijanca Brentona Tarranta i terete ga za ubistvo.

Austrijske vlasti navele su prošle sedmice da je Tarrant posjetio Austriju, ali nisu potvrdili da li se sreo sa desničarskim aktivistima za vrijeme svog boravka u toj zemlji.

Neki od Tarrantovih antimuslimanskih stavova promovira i Identitarski pokret, inače blizak dijelovima nacionalističke Slobodarske stranke koja je u koalicijskoj vladi, prenosi Patria pisanja svjetskih medija.

 

#Svijet