Članak

Akcija sarajevske policije: Kod trojice uhapšenih pronađeni droga i oružje

Dvojica dilera predati u nadležnost Tužilaštva KS.

SARAJEVO, (Patria) - Policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotreba opojnih droga - Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a KS u četvrtak su na lokalitetu Ravne, područje planine Trebević, općina Stari Grad Sarajevo, lišili slobode J.A., rođen 1984. godine u Sarajevu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) KZ F BiH.

"Prilikom pretresa kod istog je pronađeno i oduzeto oko 1.100 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Nakon završene kriminalističke obrade, J.A. je službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo."

Druga akcija provedena je u 17,30 sati, kada je uhapšen E.B., rođen 1972. godine u Sarajevu,  zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 238. stav 1. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga) u vezi sa članom 31. (Saizvršilaštvo), člana 371. stav 1. (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija) KZ F BiH i člana 74. stav 1. ZONDINOIM-a Kantona Sarajevo.

"Postoje osnovi sumnje da je isti zajedno sa licima N.M., K.H., H.B. i S.V. (a koji su uhapšeni prošle sedmice), u perodu od januara do marta 2019. godine, a sam poslije lišenja slobode pomenutih lica, ostvarivao kontakte sa do sada neidentifikovanim licima, od kojih je kupovao neutvrđene količine opojne droge marihuane i speed, kao i pribor za prepakivanje i pripremanje droge za dalju prodaju, a zatim prodavao u naselju Alipašino Polje, općina Novi Grad Sarajevo. Istog dana u 15,45 sati u ulici Prvomajska, općina Novi Grad Sarajevo, izvršen je pretres lica E.B. Tom prilikom kod istog su pronađena i oduzeta dva bojeva metka. Izvršenim pretresom stana koji navedeno lice koristi na području općine Novi Grad Sarajevo, pronađeno je i oduzeto 28 paketića sa suhom zeljastom materijom koja asocira na opojnu drogu marihuanu, jedna ručna bomba M-93, jedan pištolj sa okvirom i jednim metkom i jedan mobilni telefon. Nakon završene kriminalističke obrade, E.B. je uz službeni izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo."

U četvrtak u 23,00 sati, u ulici Bajrama Zenunija policijski službenici IV PU lišili su slobode lice S.J., rođen 1989. godine u Sarajevu zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

"Prilikom pregleda kod istog su pronađena i oduzeta dva paketića sa materijom koja asocira na opojnu drogu speed." 

Obaviješten je tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

#CrnaHronika