Članak

Frankofoni ambasadori i šefovi misija uručit će danas "Srebrenica Waveu" nagradu "Most budućnosti"

Čuli smo značenje vaše poruke i želimo da se čuje što je više moguće, poručili su ambasadori.

SARAJEVO, (Patria) - Grupa frankofonih ambasadora i šefova misija u Bosni i Hercegovini posjetit će danas Srebrenicu, kako bi organizaciji “Srebrenica Wave” uručili javno priznanje “Most za budućnost”.

Ovo priznanje, koje se predaje već treću godinu za redom, ima za cilj nagraditi pojedinca ili grupu za njihove napore u promovisanju dijaloga između kultura i kulture dijaloga.

Nagrada će biti uručena u 12 sati u prostorijama "Srebrenica Wave".

Šef diplomatske kancelarije Belgije i ambasadori Egipta, Francuske, Švicarske i zamjenik šefa misije ambasade Njemačke prisustvovat će ovoj ceremoniji i uručiti nagradu direktoru "Srebrenica Wavea" Muameru Čiviću.

Ambasadori i šefovi misija potpisali su zajedničku izjavu:

”Most za budućnost”

 Mi, članovi grupe frankofonih ambasadora u Bosni i Hercegovini, dolazimo iz različitih kultura, raštrkanih širom svijeta. Dvije stvari nas ipak ujedinjuju: ljubav prema Bosni i Hercegovini i francuski jezik koji, iz različitih razloga, poznajemo, ali putem kojeg prije svega nalazimo i zajednički jezik. Stoga bismo posebno željeli naglasiti i nagraditi napore koji idu u tom pravcu.

Ove godine, i već treću godinu zaredom, grupa ambasadora francuskog govornog područja u Bosni i Hercegovini dodjeljuju priznanje "Most za budućnost“. Ovo priznanje ima za cilj da javno nagradi pojedinca ili grupu zbog načina na koji se bave pitanjem dijaloga kultura i kulture dijaloga u ovoj multietničkoj i multikulturalnoj zemlji. Ovom simboličnom nagradom želimo pokazati da postoji volja za izgradnju mostova između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini i da je sasvim prirodna.

Danas smo u Srebrenici kako bismo "Srebrenici Wave" dali priznanje “Most za budućnost”, koji se istakao u ovoj oblasti. “Srebrenica Wave”; je inicijativa koja je dovela do stvaranja kulturnog centra u gradu, otvorenog za sve, bez obzira na porijeklo ili imovinu svakog od njih.”Srebrenica Wave”; također ima za cilj stvaranje budućih izgleda za grad i sve njegove stanovnike, podsticanjem ekonomskih projekata, posebno u oblasti turizma.

"Srebrenicawave" je ujedno i mjesto susreta svih stanovnika, bez razlike, i projekat okrenut budućnosti. “Srebrenica Wave”; kroz svoje brojne aktivnosti, gradi više mostova u društvu i doprinosi dijalogu među narodima.

Ono što danas donosimo - pored ovog priznanja – je naša puna podrška. Kultura je ono što okuplja ljude: ona promoviše razmjene, poziva na razumijevanje drugih i vodi toleranciji. Promicanje kulture u simboličnom mjestu kao što je Srebrenica znači i prisjetiti se da je dijalog i uzajamno razumijevanje potrebno više nego ikada prije, da se prevladaju podjele i znači boriti se protiv uzroka koji su doveli do tragedija u prošlosti.

Čuli smo značenje vaše poruke i želimo da se čuje što je više moguće. Uvjereni smo da ova inicijativa, poticanje razumijevanja između zajednica, gledajući u budućnost, ali ne zaboravljajući prošlost, može poslužiti kao primjer ostatku građana ove zemlje. 

Stoga smo sretni i počašćeni što možemo dati priznanje ovom inovativnom projektu nekoliko dana prije 20. marta/ožujka, datuma koji obilježava Međunarodni dan frankofonije i stoga dan koji slavi dijalog i univerzalne vrijednosti mira, saradnje, solidarnosti i održivog razvoja”.

#BiH