Objavljeno u kategoriji BiH na 14.03.2019 20:54:00

Nezavisni blok: Pozivamo Hrvatsku da se okani Bosne i Hercegovine

Nezavisni blok poziva na reakciju Foto: (Arhiv)

SARAJEVO, (Patria) - Povodom navoda bh. medija Žurnal o uključenosti diplomata iz susjedne Republike Hrvatske u aktivnosti koje duboko ulaze u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, Nezavisni blok smatra da
institucije Bosne i Hercegovine trebaju učiniti sve na provjeravanju ovih frapantnih navoda, navedeno je u saopćenju ove stranke.

"Nažalost, naša država je često predmet nepoštovanja i verbalnog gaženja državnog suvereniteta od strane susjednih država, a izjave zvaničnika, poput predsjednice Republike Hrvatske 'desetinama tisuća ekstremista u BiH' potkrepljuju sumnje u koordinirane namjere da se Bosna i Hercegovina predstavi kao ekstremističko uporište. Navode koje ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić iznosi, treba shvatiti krajnje ozbiljno, a pravosudne i policijske agencije u BiH trebaju baviti sveobuhvatnu istragu u kojoj se treba rasvijetliti uloga konzula Republike Hrvatske u Tuzli, Ivana Bandića, kao i visokih zvaničnika naše zemlje, zamjenika ministra sigurnosti Mije Krešića i drugih, koji su, kako tvrdi ministar Mektić i mediji, kreirali operaciju kojom se planiralo podmetnuti oružje u islamske vjerske objekte u BiH", navodi se u saopćenju.

"Pozivam vlasti u Republici Hrvatskoj da se kao članica EU i NATO-a ponašaju u skladu sa međunarodnim pravom i obavezama, kao i poštivanju Bosne i Hercegovine kao suverene države. Pozivam ih također da ne poriču međunarodne presude, naročito onu o Udruženom zločinačkom poduhvatu u kojem je učestvovalo i ratno rukovodstvo Hrvatske, da poštuju našu zemlju i respektiraju nas kao evropsku demokratsku državu i da ne budu dežurni tutori hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini. Ukoliko se ove informacije o umiješanosti u naoružavanju selefija pokažu tačnim, Bosna i Hercegovina kao država mora donijeti jasne kontra-mjere, a Evropska unija i NATO trebaju biti upoznati sa svim aktivnostima njihove članice, te da li se krše pravila ovih međunarodnih asocijacija", izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android