Članak

Grabar-Kitarović žali zbog zabrane mise na Bleiburgu

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizira

(Patria) - Nakon odluke Katoličke crkve u Koruškoj da ove godine ne dopustiti slavljenje mise zadušnice na bleiburškom polju, u subotu je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla da se ne može miješati u odnose između crkvenih vlasti, ali da kao Hrvatica i katolička vjernica duboko žali zbog takve odluke.

“Predsjednica Republike uvjerena je da će Hrvatska biskupska konferencija naći rješenje kako bi katolički vjernici mogli javno misom komemorirati bleiburške žrtve i žrtve Križnoga puta", navodi se u saopćenju.

Katolička Crkva u Koruškoj odbila je molbu Hrvatske biskupske konferencije za održavanjem mise na Lojbaškom polju pored Bleiburga zbog toga jer smatra da se se ova misa politički instrumentalizira.

U maju 1945. godine Jugoslovenska armija ubila je kod Bleiburga u austrijskog pokrajini Koruškoj hiljade ustaških vojnika, među kojima je bilo i civila, nakon što je Nezavisna država Hrvatska (NDH) doživjela poraz. Hrvatska crkva, kao i komletan politički vrh HDZ-a, računajući u čelnike HDZ-a i BiH svake godine obilježavaju to stradanje. Austrijska policija do sada je više puta kažnjavala neke od učesnika skupa, zbog isticanja ustaških simbola, koji su u toj zemlji zabranjeni.

#Region