Članak

Crna Gora sigurno mjesto za pripadnike svih nacija i religija

Predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin uručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Evropsku nagradu Kralj David

PODGORICA, (Patria) - Predsjedavajući Evropske jevrejske asocijacije, rabin Menahim Margolin uručio je predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću Evropsku nagradu Kralj David.

Đukanović je rekao da mu je učinjena velika čast pozivom da posjeti Evropsku jevrejsku asocijaciju, u kojoj se pomno sagledava sadašnjost, i promišlja budućnost Evrope i svijet.

On je u obraćanju nakon dodjele nagrade rekao da je to doživio kao priznanje svim građanima Crne Gore, kao jedinoj zemlji u kojoj nije bilo ratnih razaranja poslije raspada Jugoslavije.

Podsjetio je da je Crna Gora kratko nakon obnove nezavisnosti postala članica NATO-a, te kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

"Postali smo i vodeća ekonomija u regionu, i jedna od prestižnih turističkih destinacija. Crnu Goru strani partneri danas nazivaju uspješnom evropskom pričom i sidrom stabilnosti Zapadnog Balkana", rekao je Đukanović.

Podsjećajući da je Crna Gora od 2011. godine bogatija za prvu Jevrejsku zajednicu u dugoj historiji, Đukanović je rekao da Jevreji imaju punu autonomiju u regulisanju vjerskih i nacionalnih odnosa, saopćeno je iz ureda Predsjednika Crne Gore.

U Crnu Goru, kako je rekao, dolaze Jevreji iz cijelog svijeta, te turisti iz Izraela, dok se od prošle godine po prvi put u Crnoj Gori proslavlja Hanuka.

"U planu je izgradnja prve sinagoge u Crnoj Gori. Veoma smo ponosni što se Crna Gora prepoznaje kao sigurno mjesto za pripadnike svih nacija i religije, posebno u vrijeme jačanja desničarskih pokreta u Evropi i svijetu i neskrivenog antisemitizma od kojeg nijesu imune ni najrazvijenije demokratije", najavio je Đukanović.

Bila bi, kako je rekao, najveća greška smatrati da je antisemitizam opasnost samo za Jevreje.

"To je opasnost za Evropu i njene suštinske vrijednosti. To je civilizacijsko pitanje savremenog čovječanstva i njegove budućnosti. Mi smo mala zemlja sa velikom nadu da zajedno možemo pomoći u izgradnji boljeg svijeta", poručio je Đukanović. 

#Region