Članak

Stručni skup: Povećati uzgoj uljarica

Značaj očuvanja plodoreda i znanje u primjeni istog rezultiraju dobrim usjevima i velikim prinosima.

BRČKO, (Patria) - U organizaciji Instituta za razvoj i unapređenje poljoprivrede – IRUP Brčko i kompanije BIMAL održan je Dan uljarica na temu „Uzgojem uljarica do očuvanja plodoreda“. Ovaj događaj omogućio je da se na jednom mjestu nađe struka, predstavnici resornih institucija i poljoprivredni proizvođači, kako bi razmijenili iskustva i razgovarali o svim aspektima proizvodnje, a naročito o problemu monokulture koji je zastupljen u našoj zemlji. 

„Poljoprivreda je kompleksna oblast jer zahtijeva blisku saradnju i timski nastup institucija i poljoprivrednih proizvođača, a bez zadovoljnog domaćeg poljoprivrednika, nema proizvodnje koja je nezavisna od uvoza, a samim tim ni jačanja lokalnog tržišta“ rekao je Miroslav Bojić, pomoćnik ministra za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske.

Upoznavanje proizvođača sa zahtjevima tržišta i stavljanje zemljišta u funkcionalnu proizvodnju kompanija BIMAL shvata i svojom odgovornošću, zato zajedno sa Institutom za razvoj i unapređenje poljoprivrede - IRUP Brčko nastoji da motiviše poljoprivredne proizvođače za proces proizvodnje uljarica.

„Uzgoj suncokreta se iz godine u godinu povećava i dobro je što zajedno prepoznajemo šansu koju proizvodnja uljarica kao poljoprivrednih kultura ima za kvalitet zemljišta, kao i za domaću proizvodnju“ rekao je Ševal Suljkanović, izvršni direktor za ekonomska pitanja kompanije BIMAL. 

Značaj očuvanja plodoreda i znanje u primjeni istog rezultiraju dobrim usjevima i velikim prinosima, a koliki je značaj uljarica u svemu tome objasnili su učesnici Dana uljarica, koju su se posebno zanimali o mogućnosti povećanja zasijanih površina i želji da svoje proizvode učine što konkurentnijim. 

„Naravno da je odnos uloženih sredstava i zarade koju ostvarimo za naše prinose vrlo važan, ali mi smo svjesni da se poljoprivreda mijenja i da je potreba tržišta za kulturama koje nisu tako tipične za naše podneblje bitna. Sve smo svjesniji i da je gajenje usjeva u monokulturi naša boljka, zato samo kvalitetnim zemljištem možemo dobiti kvalitetan proizvod koji dalje možemo dobro da naplatimo“ rekla je Azra Imširović iz Zemljoradničke zadruge Poljopromet Čelić. 

Na Danu uljarica učestvovali su predstavnici Agencije za bezbjednost hrane Bosne i Hercegovine, predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a, entitetskih zavoda za poljoprivredu i biljnu proizvodnju, Odjeljenja za poljoprivredu Vlade Brčko distrikta, zaštitarskih kuća, te predstavnici bankarskog i osiguravajućeg sektora i brojni poljoprivredni proizvođači i predstavnici opština.

#Biznis