Članak

Utrošeno 25.000 čepova: Prezentacija 'Čepoćilima' 18. marta u SCC-u

Čepoćilim koji je izrađen u motivu stilizirane šare bosanskog ćilima bit će postavljen kao samostojeći eksponat na javnoj površini.

SARAJEVO, (Patria) - Nakon tri godine rada, na 35 art eko radionica u organizaciji Udruženja Green art i lokalnih zajednica u kojima je učestvovalo više od 700 građana okončan je projekat izrade čepoćilima veličine 30 metara kvadratnih za šta je bilo potrebno 25.000 plastičnih čepova. U akcijama prikupljanja čepova učestvovali su i građani, djeca iz osnovnih škola, članovi Udruženja Green art. 

Predsjednica Udruženja Alma Hrasnica-Dervišević kazala je za agenciju Patria da će prezentacija projekta Čepoćilima biti održana 18. marta u SCC-u gdje će biti izložen do 22. marta 2019. godine. 

"Prostor je fenomenalan jer ćemo moći doživjeti vizual mozaika i sa visine, što će biti poseban doživljaj. Nakon toga radimo na njegovoj stalnoj postavci u prostoru. Turistička zajednica KS nas je podržala da ČEPOĆILIM bude nova turistička atrakcija u KS.

Čepoćilim koji je izrađen u motivu stilizirane šare bosanskog ćilima bit će postavljen kao samostojeći eksponat na javnoj površini.

- Smatramo da je njegova atraktivna, stilizirana šara bosanskog ćilima fenomenalna i vrlo privlačna pozadina za slikanje turista, lokalnih i stranih, koji dolaze da obiđu Sarajevo, što su iz TZKS prepoznali i podržali realizaciju projekta. Ujedno promovišemo kulturnu baštinu na jedan inovativan način, kao spoj kulture i ekologije. Eksponatom želimo učiniti Sarajevo simbolom ekološki osviješćenog grada – kaže Hrasnica-Dervišević koja je imala pomoć svog supruga Akifa Derviševića. 

Hrasnica-Dervišević je akademski grafički dizajner i uživa status istaknutih slobodnih umjetnika. Za ovaj projekat osmislila je total dizajn projekta, kreativni i vizualni koncept te je svoje profesionalno znanje i iskustvo u svijetu dizajna, medija i vizualne komunikacije, stavila u službu za dobrobit društva i zaštite okoliša.

Hrasnica-Dervišević sa mužem Akifom Derviševićem 

#Lifemagazin