Članak

Dom naroda FBiH usvojio Budžet FBiH

Za Budžet u tekstu kako ga je predložila Vlada FBiH, je glasalo 49 delegata, suzdržan je bio jedan delegat.

SARAJEVO, (Patria) - Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH usvojen je Budžet FBiH za 2019. godinu u iznosu 2,65 milijardi KM. Za Budžet u tekstu kako ga je predložila Vlada FBiH, je glasalo 49 delegata, suzdržan je bio jedan delegat, a protiv nije nije glasao niko. 

Prijedlog budžeta u vrijednosti od 2,65 milijardi KM ranije je usvojio Zastupnički dom, tako da usvajanjem u Domu naroda konačno može stupiti na snagu, a prve isplate budžetskim korisnicima vjerovatno će početi već u petak. Istovremeno je usvojen zaključak da se u rebalansu planira dva miliona za razvoj namjenske industrije na teritoriji Unsko-sanskog kantona.

Dom naroda usvojio je i Prijedlog zakona o izvršenju Budžeta FBiH za 2019. godinu, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o budžetima u FBiH. U oba slučaja glasalo se po hitnom postupku, a nije bilo rasprave.

Dopunom Zakona o budžetima u FBiH se omogućava finansiranje Grada Mostara.

Usvojeni su i finansijski planovi vanbudžetskih fondova.

Nakon što je premijer Federacije Fadil Novalić obrazložio Prijedlog budžeta, Jasmin Duvnjak, predsjedavajući Kluba Bošnjaka i delegat iz SDA pozvao je Dom naroda da usvoji budžet.

Iz A-SDA su imali mnogo primjedbi na predloženi budžet i najavili da će podnijeti amandmane. 

Zvonko Marić (SBB) rekao je da su vidljive sve slabosti. 

“Kada sam slušao premijera Novalića, imao sam dojam da živim u Norveškoj. Dosadašnja politika pokazala je da je nemoguća. Suvišna je priča da li je ovo socijalni ili razvojni, ali u suštini mislim da je ovo birokratski budžet”, rekao je Marić.

Dodao je da smo “društvo bez odgovornosti, jer niko ne odgovara za 40 miliona, utuženih zbog kolektivnih ugovora”.

Sjednica Doma naroda FBiH je završena.
 

#BiH