Članak

Tomislav Martinović novi predsjedavajući Doma naroda PFBiH

Martinović je kazao da je ovo privremeno rješenje.

SARAJEVO, (Patria) -  Nakon pauze koja je umjesto pola sata trajala više od sat vremena, predsjednik privremene komisije Ivo Tadić podnio je izvještaj. Klub Hrvata predložio je Tomislava Martinovića (HDZ BiH) za predsjedavajućeg Doma naroda, koji je i izabran sa 38 glasova za, suzdržanih je bilo 11, a protiv pet.

Za dopredsjedavajućeg iz reda Bošnjaka je predložen Aljoša Čampara (SDA), dok Klub Srba nije mogao da se usaglasi, pa je šest delegata za dopredsjedavajućeg predložilo Žarka Vujovića.

Martinović je u prvom obraćanju kazao da je ovo privremeno rješenje zbog njegovih privatnih i kadrovskih obaveza. Nakon što je Martinović preuzeo funkciju, delegatima se kratko obratila Lidija Bradara, te navela da je sve što je radila u mandatu radila po zakonu.

Potom je Aljoša Čampara izabran za dopredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda sa 35 za, 12 suzdržanih i šest protiv. Žarko Vujović, kojeg je za dopredsjedavajućeg iz reda srpskog naroda predložilo šest delegata u Klubu Srba nije dobio podršku. Za je glasalo 19, suzdržanih 16, a protiv je bilo 14 delegata. 

Predsjednik Kluba Bošnjaka u ovom mandatu bit će Jasmin Duvnjak (SDA), Kluba Hrvata Ivo Tadić (HDZ), dok Klub Srba nije izabrao predsjednika.

Data je još jedna pauza, ovaj put 15-minutna u kojoj privremena administrativna komisija treba da pripremi materijale za tajno glasanje kojim će biti izabrano po pet bošnjačkih i hrvatskih delegata iz FBiH u Dom naroda Parlamenta BiH.

#BiH