Članak

Putin, Erdogan i Rouhani bez dogovora o Siriji

Sastanak održan u Sochiju

Predsjednici Rusije, Turske i Irana Vladimir Putin, Recep Tayyip Erdogan i Hassan Rouhani nisu se na današnjem sastanku uspjeli dogovoriti o vojnoj akciji protiv militanata koji su preuzeli kontrolu nad ključnom regijom Sirije, uslijed kontinuiranih podjela oko zahtjeva Ankare za sigurnosnom zonom unutar Bliskoistočna zemlja.

Sastanak je sazvan na Putinov poziv, kako bi se razmotrili načini za "potpuno uništenje terorističkog rasadnika" u regiji Idlib, ali se u zajedničkom saopćenju spominje samo potreba za "konkretnim koracima" u obnovi septembarskog primirja koje je prekršeno nakon što su militanti u januaru ponovo pod kontrolu stavili regiju Idilib.

Ti koraci ne uključuju vojnu akciju, izjavio je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitry Peskov.

Erdogan je kazao kako je "prenio očekivanja" Putinu i Rouhaniju kako bi snage sirijske vlade "poštovale prekid vatre" dogovoren u septembru, te kako bi Rusija i Iran podržali zahtjev Turske za tampon zonom u sjevernoj Siriji “kako bi se suprotstavili kurdskim borcima u toj regiji”.

Putin i Rouhani umjesto su naglasili potrebu da vlada sirijskog predsjednika Bashara al-Assada ima kontrolu nad teritorijem.

Sastanak u ruskom crnomorskom odmaralištu Sochi bio je prvi susret tri lidera otkako je američki predsjednik Donald Trump u decembru objavio kako će povući oko 2.000 američkih vojnika iz Sirije.

Taj bi potez promijenio ravnotežu snaga na terenu i potaknuo napetosti između Ankare i Moskve zbog kontrole nad regijom kada američke snage odu.

Povlačenje SAD-a predstavlja “najveće izazove pred nama”, rekao je Erdogan Putinu na ranijem bilateralnom sastanku.

"Teritorijalni integritet Sirije ne može se sačuvati ako se YPG / PYD ne očisti iz Manbija i istočno od Eufrata", rekao je turski predsjednik, pozivajući se na kurdske borce u blizini sirijske granice s Turskom.

Trump je prošle sedmice obnovio svoje obećanje čak i kad su ga domaći kritičari poticali da izbjegne "naglo povlačenje" koje bi moglo ugroziti kurdske saveznike koji se bore protiv “Islamske države” u Siriji.

Rusija, Turska i Iran, koji imaju snage u Siriji, čekaju da vide hoće li ispuniti tu obvezu.

Američki general Joseph Votel, koji zapovijeda američkim snagama na Bliskom istoku, izjavio je 10. Februara da će povlačenje jedinica vjerovatno početi u narednim sedmicama.

Ankara smatra da su kurdski borci povezani s separatistima na njezinom teritoriju. Iako turska ima namjeru da osigurava pogranična područja Sirije, Rusija je stava da to treba činiti sirijska vojska.  

I Rouhani je na stajalištu Rusije, iako navodi da razumije tursku zabrinutost.

#Svijet