Članak

Merkel: Nećemo zavisiti od Rusije zbog gasa

Spor oko regulative EU

Njemačka neće biti zavisna od Rusije zbog gasa koji bi se dopremao ruskim gasovodom "Sjeverni tok 2", poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel. Dodala je da je ključno osigurati da Ukrajina ostane tranzitna zemlja za gas.

"Postajemo li zavisni od Rusije zbog ovog drugog gasovoda? Ja kažem 'ne', ako istovremeno provedemo proširivanje izvora snabdjevanja)”, rekla je Merkel na konferenciji za novinare u Bratislavi, gde je razgovarala sa liderima Višegradske grupe (Češka, Mađarska, Poljska i Slovačka).

Prema tvrdnjama diplomatskih izvora, Njemačka vrši pritisak na druge evropske prijestonice da blokiraju prijedlog Evropske unije o regulativi za "Sjeverni tok 2" uoči današnjeg ključnog sastanka, ali da možda neće uspjeti da ubijedi Francusku, što predstavlja prijetnju nastavku izgradnje tog projekta.

Evropska komisija želi da proširi svoju regulativu o unutrašnjem energetskom tržištu na “morske” gasovode kako se ona pitala i kada je riječ o novoj gasnoj vezi ispod Baltičkog mora od Rusije do Njemačke.

Izgradnji ovog gasovoda se protive istočnoevropske, nordijske i baltičke zemlje, ali i SAD, koje smatraju da novi cjevovod, dužine 1.225 km, drži EU kao taoca Moskve, dok druge, prije svega Njemačka, daju prednost ekonomskim koristima.

#Svijet