Članak

Mediji: Hrvati se pomamili za nekretninama u BiH

„Sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine jer su cijene niže nego ikada“, kaže Dragan Kupreškić, privatni investitor.

(Patria) - Bile su dovoljne dvije zime bogate snijegom i minusima, kao i nešto bolja ekonomska situacija, da ljubitelji skijanja i drugih zimskih radosti iz Hrvatske ponovno živnu i krenu se interesirati, ali i kupovati nekretnine u Bosni i Hercegovini, objavila je splitska Sobodna Dalmacija u nedjelju.

To je tržište - kaže Željko Ajduk, vlasnik agencije za promet nekretninama u Imotskom - ponovno živnulo.

„Mi to vidimo prije svega po našim internetskim stranicama i klikanosti, što naravno redovito pratimo. Dok smo lani, nakon sedam-osam godina stanke, realizirali prodaju dvije ili tri kuća, ove godine, iako smo tek na kalendarskom početku, to bi moglo biti i puno više."

Imotskom i tamošnjim kupcima najbliže je Blidinje, ski-centar nastao nakon rata 90-ih. 

„Kada me pitate za cijenu nekretnina, tu vam nekog pravila nema. Neka prosječna cijena kvadrata zemljišta se kreće oko 20 konvertibilnih maraka, ali nije isto radi li se o placu od 200 ili 500 kvadrata, jer su veći skuplji. Što se tiče stambenih kvadrata u namještenim planinskim kućama, oni su tu negdje oko 600 maraka prosječno, dok se za roh-bau traži oko 300 KM“, pojašnjava Ajduk.

Istim tempom gradilo se prije 10-ak i više godina i na Kupresu, koji kao i Blidinje nazivaju - hercegovačkim Alpama. I to tržište je ponovno oživjelo.

„Sada je pravo vrijeme za kupnju nekretnine jer su cijene niže nego ikada“, kaže Dragan Kupreškić, privatni investitor.

Kupcima iz Hrvatske stjecanje nekretnina u BiH olakšano je nakon što je 2017. godine između dviju država potpisan sporazum. Više nema reciprociteta, kvota i slično, pa je dovoljna lična karta i novac na računu. Prodaju nekretnina na skijalištima u BiH hrvatskim kupcima, počele su kreditno pratiti i banke.

„Polovica mojih kupaca su iz Hrvatske, konkretno Zagreb, Osijek, Duga Resa i naravno iz Dalmacije, odnosno Splita, Trogira, Makarske“, kaže Kupreškić.

Slobodna Dalmacija piše da uz isplativost ulaganja, kupce iz Hrvatske najviše muči pitanje sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

"Tu vam nikakvog straha nema", rekao je Bane Obućina, koji je na Jahorini podigao već nekoliko kuća s apartmanima za prodaju.

„Jedan od prvih kupaca u mojoj novoj zgradi bio je čovjek iz Karlovca. Zove me i dolazi puno ljudi iz Dalmacije, i to onih koji se dolje bave iznajmljivanjem. Plan im je zaokružiti posao na cijelu godinu“, pola godine rentanje na moru, pola na planini. Imam dobrog prijatelja s Korčule koji dolje drži restoran i apartmane. Kada usporedite cijene usluga, one su vam slične, s tim da je ulaganje u nekretnine na obali četiri puta skuplje – rekao je Obućina, prenosi NAP.

#Region